Nije odobrena Wikipedia na crnogorskom jeziku

Radiosarajevo.ba
Nije odobrena Wikipedia na crnogorskom jeziku

Wikipedia na crnogorskom jeziku, za sada, ne može biti uspostavljena, jer je jezički komitet Wikipedije (LangCom) dao negativno mišljenje i smatraju da je crnogorski jezik, kao srpski, hrvatski i bosanski, grana srpsko-hrvatskog jezika, zbog čega ocjenjuju da su postojeće Wikipedije na ova tri jezika razumljive za sva četiri naroda, prenosi RTCG.

Tu informaciju saopćio je u intervjuu za podgoričku Pobjedu publicista Slobodan Jovanović, koji je dio tročlanog tima zaduženog za uspostavljanje Wikipedije na crnogorskom jeziku, i koji ističe da "činjenica da smatraju greškom što su odobrili Wikipediju na ostala tri jezika ne može potrti utisak da se radi o nefer odnosu".

"Mi to doživljavamo kao diskriminaciju", naveo je Jovanović.

Kako bi pokušali da prevaziđu ovu situaciju, a s obzirom na to da je, prema dostupnim informacijama, nemoguće promijeniti stav jezičkog komiteta, crnogorski tim direktno će, uz podršku crnogorskih institucija, da se obrati osnivaču Wikipedije, sa, kako kaže Jovanović, vrlo jakom argumentacijom, pozivajući se na standarde koje je Wikipedija postavila.

Jovanović je dodao da iako Wikipedija spada u instituciju koja je slobodna i nije povezana s državnim institucijama, smatraju da je veoma važno da država Crna Gora bude uključena u ovaj proces.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije