Nije kriv: Nakon 70 godina poništena presuda kardinalu Stepincu

Anadolija
Nije kriv: Nakon 70 godina poništena presuda kardinalu Stepincu
/ Alojzije Stepinac (desno) Foto: wiki
Županijski sud u Zagrebu poništio je presudu iz 1946. godine donesenu protiv hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca kojega je Vatikan proglasio blaženim i na čiju se beatifikaciju još uvijek čeka.

 

Na Županijskom sudu u Zagrebu pod predsjedanjem suca Ivana Turudića danas je donesena odluka kojom se potpuno poništava presuda Vrhovnog suda Narodne Republike Hrvatske iz 1946. godine.

Riječ je o presudi kojom je tadašnji sud kardinala Stepinca lišio slobode dodijelivši mu kaznu prisilnog rada u trajanju od 16 godina te gubitak svih građanskih i političkih prava u trajanju od pet godina.

Sudac Turudić danas je u obrazloženju presude ustvrdio kako se radilo o montiranom političkom procesu u kojem su prekršena brojna prava i načela, među kojima su pravo na pošteno suđenje i pravo zakonitosti.

Presuda je donesena na zahtjev kojega je podnio član obitelji pokojnog kardinala Alojzija Stepinca.

Kardinal Stepinac službeno je proglašen blaženikom, no na njegovu beatifikaciju se još uvijek čeka nakon prigovora Srpske pravoslavne crkve upućenih Vatikanu, nakon čega je formirana zajednička komisija koja će utvrditi elemente Stepinčeve svetosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije