Ni danas se ne zna istina o kornatskoj tragediji

Radiosarajevo.ba
Ni danas se ne zna istina o kornatskoj tragediji

Na današnji dan prije pet godina u Hrvatskoj se dogodila jedna od najvećih poslijeratnih tragedija. U požaru na Kornatu poginulo je 12 vatrogasaca, a samo je jedan preživio. Centralno obilježavanje godišnjice kornatske tragedije održano je danas upravo na Kornatu, gdje su obitelji poginulih, izaslanstva i vatrogasne postrojbe odali počast poginulim vatrogascima. Na mjestu stravične nesreće održana je komemoracija za žrtve.

Ajka Crvelin na Kornatu je izgubila muža i sina. "Ovo je ipak peta godina, jako teška, najteža do sad, da se ne zaboravi, da se nikad ne zaboravi", rekla je Crvelin

A obitelji stradalih ni nakon pet godina nisu dobile odgovor na pitanje što se dogodilo. "U ovom trenutku traje pravosudni postupak u koji se, naravno, ni Ministarstvo unutarnjih poslova, ni ja osobno, ne mogu miješati, ali je točno da se tim ljudima može pomoći i to da im se da prava informacija i da se eventualno neke sumnje i dvojbe mogu ukloniti bez obzira na ono što ćemo saznati samo pred sudom", rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Kako piše Index.hr, hrvatski premijer Zoran Milanović jučer je u društvu ministra Ostojića položio vijence u čast žrtvama.

"Kornatska tragedija je kombinacija rutine, neopreznosti i podcjenjivanja situacije", ocijenio je premijer položivši vijence žrtvama najveće vatrogasne tragedije u Tisnom na Murteru te Vodicama i Šibeniku. "Ne vjerujem da je tu imao itko bilo kakvu zlu namjeru ili da je prekršio dotadašnju praksu. (...) Prošlo je pet godina i ljude nitko ne može vratiti, a iz ovakvih događaja se mora naučiti. To je bila očito greška. Mene je kao laika uvijek kopkalo što su uopće radili na golom otoku, ali to se sad ne može vratiti.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije