Nezapamćen potop u Hrvatskoj: Poplavljene kuće, zaglavljeni automobili

0
Radiosarajevo.ba
Nezapamćen potop u Hrvatskoj: Poplavljene kuće, zaglavljeni automobili
Foto: Facebook / Nevrijeme u Zadru

Najviše intervencija zabilježeno je na području grada Zadra, Kožina, Dikla, Petrčana, Ugljana, Nina, Ninskih stanova, Žerave i Vrsa.

U Zadru je palo 164 litara kiše po kvadratnom metru u zadnja 24 sata što je rekordna količina na toj mjernoj stanici u martu otkad postoje mjerenja, otkrio je meteorolog Zoran Vakula u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Utvrdio je kako u ponedjeljak, 11. marta, neće dolaziti do značajnijih temperaturnih promjena, ali i istaknuo kako je za dio Hrvatske izdato narandžasto upozorenje.

Povećan broj intervencija na području Zadarske županije

Velika količina padavina koja je tokom noći i jutra pala na području Zadarske županije uzrokovala je plavljenje objekata zbog čega su vatrogasci ove županije zabilježili povećan broj tehničkih intervencija. U sanaciji su angažirani vatrogasci iz IVP Zadar i JVP Zadar, Benkovac te DVD-a Kali-Kukljica, "Pljusak" Nin, Preko, "Škropac - Vrsi" i "Rutnjak" Veli Iž, stoji u saopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

"Od ponoći do sad evidentirana je 21 tehnička intervencija, u toku je njih 12, a nove dojave građana neprestano stižu. U intervencijama je dosad ukupno sudjelovalo 60 vatrogasaca s 28 vatrogasnih vozila", rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić te dodao kako je najviše intervencija zabilježeno na području grada Zadra, Kožina, Dikla, Petrčana, Ugljana, Nina, Ninskih stanova, Žerave i Vrsa, piše Jutarnji.

Prema jutrošnjim mjerenjima na meteorološkoj stanici DHMZ-a Zadar Puntamika, od nedjelje u 7 sati do ponedjeljka u 7 sati palo je 164 mm padavine, što je rekordna dnevna količina padavine u martu od 1961. godine, otkad postoje mjerenja na toj stanici. Štaviše, ta količina pala je tokom manje od 12 sati!

Pritom je već sad, premda je prošla tek trećina mjeseca, prema još neslužbenim podacima postignut i novi rekord u ukupnoj mjesečnoj količini padavina u martu na postaji Zadar Puntamika - od 1. marta do 11. marta u 7 sati izmjereno je čak 223 mm padavina. Dosadašnji rekord je bio 1985. godine, kad je tokom cijelog marta palo 202 mm.

Zbog velike količine oborina bujice na zadarskim ulicama

Posted by HRT - Radio Zadar on Monday, March 11, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije