Nevrijeme pogodilo Balkan, u Hrvatskoj snimljene pijavice

Radiosarajevo.ba
Nevrijeme pogodilo Balkan, u Hrvatskoj snimljene pijavice
Foto: Istramet / Pijavica, juni 2020.

Nakon što je u utorak glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula najavio da bi u srijedu vremenski uvjeti ponegdje mogli biti i 'nasilni', njegova prognoza se obistinila u nekim dijelovima Hrvatske, ali i diljem Balkana.

Dramatično je i danas bilo u Tuzlanskom kantonu u BiH, teško nevrijeme pogodilo je i dijelove Srbije, a snažna oluja praćena tučom pogodila je u poslijepodnevnim satima Istru i Kvarner. Obilna tuča veličine lješnjaka nakratko je zabijelila dijelove Istre, dok je na Kvarneru i kod kvarnerskih otoka prohujala pijavica, a moguće i nekoliko njih.

Najpogođeniji je istok Istre gdje je tuča lokalno bila vrlo obilna, piše Istramet. Oko 16 sati jaka tuča poharala je Potpićan i okolicu gdje šteta ima na poljoprivrednim kulturama, a prema javljanju stanovnika u tom dijelu zemlje čak i na automobilima, javlja Jutarnji.

Temperatura zraka na pogođenom području snizila se na samo 10 stupnjeva Celzija, dok istovremeno uz obalu mjerimo do 25 stupnjeva Celzija.

Video: Marko Poky / Istramet

Istovremeno je na moru između Cresa i Krka došlo do razvoja jače naoblake koja je iznjedrila veliku pijavicu. Prema trenutnim saznanjima kojima raspolaže Istramet, pijavica se držala morske površine te nije pričinila štetu.

Video: Kristina Gradanski / Istramet

Promjenjivo vrijeme s mjestimičnom kišom te pljuskovima i grmljavinom na Jadranu će biti još i u četvrtak, a zatim pretežno sunčano i prolazno stabilnije. Pritom će dnevna temperatura postupno i osjetno porasti, što će zagrijati i more. 

U nedjelju nas ponovo očekuje postupan porast naoblake te pokoji pljusak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije