Nevjerojatna transformacija uništene kuće u potresu: "Gotovo je nova"

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerojatna transformacija uništene kuće u potresu: "Gotovo je nova"
Foto: Jutarnji list / Petrinja

Porodica Jagodić, Stjepan i Nikolina i njihovo dvoje djece u dobi od 1,5 godina i 3,5 godina, ovaj će se četvrtak useliti u obnovljenu kuću u mjestu južno od Petrinje, prenosi Jutarnji list.

Oni su jedna od brojnih porodica s tog područja koje su u potresu koji je 29. decembra pogodio Hrvatsku ostali bez doma, ali zahvaljujući zagrebačkim firmama Partas, Vision group, kao i još nekima koji su donirali opremu za njihov novi dom, bit će zbrinuti. 

"Kad se dogodio potres, shvatili smo da će tamošnjem stanovništvu biti najpotrebnije grijalice i s obzirom da smo i zastupnici jedne njemačke tvrtke za grijalice i dizalice topline, odlučili smo donirati 10 komada. Ali, kad smo došli na to područje i vidjeli razmjere štete, odlučili smo da ćemo jednoj obitelji koja je stradala u potresu napraviti montažnu kuću. Stupili smo u kontakt i s tamošnjim franjevcima i oni su nam rekli za obitelj Jagodić.

Na Staru godinu smo bili kod njih i vidjeli njihovu teško oštećenu kuću koja više nije bila za stanovanje. Predložili smo im da sve srušimo i napravimo novu, ali Stjepan Jagodić bio je emocionalno vezan za ono što je ostalo od te kuće, jer je to gradio sam", kaže Josip Dodik, vlasnik Partasa.

Nevoljko je pristao na ovaj razgovor jer, kaže, ni njemu ni njegovim partnerima nije nikakva namjera promovirati se jer su to napravili prije svega iz potrebe da pomognu stradalima, ali pristao je jer je priča o toj humanoj gesti objavljena i u javljanju uživo u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska". 

"Postojeće zidove koje su se mogli iskoristiti ojačali smo i izolirali, u tijeku su radovi na dovršavanju pročelja, postavljena je nova stolarija, nova ulazna vrata, u utorak će biti stavljeni novi podovi i zahvaljujući još jednoj tvrtki, obitelj Jagodić u obnovljenoj, ali praktički novoj montažnoj kući, imat će i centralno grijanje", rekao je Josip Dodik. 

Osim toga, javili su se drugi humani ljudi koji će pomoći Stjepanu Jagodiću, vrsnom majstoru u bavljenju automehaničarskim poslom. 

"Nakon što smo doznali da je gospodin Stjepan vrsni mehaničar, odlučili smo potražiti pomoć drugih tvrtki te mu jedan od pomoćnih objekata urediti za buduću radionicu. Javila nam se tvrtka koja će mu dati potrebne alate i strojeve, uredit će mu se prostor, i kako se kaže, nismo mu dali samo ribu, nego smo ga naučili i loviti", kaže nam Josip Dodik. 

Ovo je samo jedan od primjera humanosti pojedinaca i kompanija nakon potresa na području Banovine, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije