Neviđena vrućina usred noći: Fenska bura digla temperature do 35 stepeni u Dalmaciji

0
Radiosarajevo.ba
Neviđena vrućina usred noći: Fenska bura digla temperature do 35 stepeni u Dalmaciji
Foto: Pexels / Dubrovnik

U dijelu Dalmacije su u noćnim satima s nedjelje na ponedjeljak zabilježene neuobičajeno visoke temperature. Bura je imala fenski učinak jer je njen dolazak bio praćen isušivanjem zraka i rastom temperature.

Bura je prvo u ranim večernjim satima zapuhala na sjevernom Jadranu. Ponegdje su, na primjer na Krčkom mostu, najjači udari dosegli gotovo orkanske vrijednosti. Kasnije je bura s pokojim jakim udarom stigla i do srednje Dalmacije, odnosno područja Splita i Makarske, piše Dalmacija Danas.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda već su ranije najavili da će bura imati fenski učinak pa su zbog očekivane tople noći izdali crveni stepen upozorenja na meteoalarmu za obalu i otoke Dalmacije.

Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak: Vijesnik savremenosti kulture Bošnjaka

Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak: Vijesnik savremenosti kulture Bošnjaka

U ponoć su zabilježene sljedeće temperature: 
35 stepeni Celzijusa - Baška Voda
34 stepena Celzijusa - Makarska, Brela i Omiš
33 stepena Celzijusa - Kaštel Gomilica, Solin, splitski kvartovi Gripe, Lokve, Split 3 i Spinut
32 stepena Celzijusa - Selca na Braču, Čiovo i Trogir

Fenski učinak bure mogao najbolje vidjeti na primjeru Žrnovnice gdje bura stiže s Mosora. Tamo je temperatura iznosila 25 stepeni Celzijusa kad je pao mrak, a vlaga je bila na 75 posto.

Kad je došla bura, temperatura je porasla na 32 stepena Celzijusa, a vlaga pala na 41 posto. Najbolje su prošli mještani Niskog kod Klisa s 21 stepenom Celzijusa i Ljubitovice kod Segeta s 23 stepena Celzijusa. Uspjeli su izbjeći buru s fenskim učinkom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije