Neugodan susret: Zagrepčanin ugledao strašnu zmiju u podrumu, sledio se kad ju je vidio

2
Radiosarajevo.ba
Neugodan susret: Zagrepčanin ugledao strašnu zmiju u podrumu, sledio se kad ju je vidio
Foto: PrtScr / Ilustracija

Članovi zagrebačkog Skloništa za nezbrinute životinje Dumovec u petak navečer, 3. maja, intervenirali su zbog zmije koja se smjestila u podrumu jednog čovjeka koji živi u Maksimiru.

"Ono kad ti vikend počne sa zmijom na bačvi... Baš je to sinoć doživio jedan naš sugrađanin u Maksimiru. Sišao je u podrum kuće, a s bačve ga je zmija prostrijelila pogledom. Kako bi ga bolje osmotrila, podigla je glavu, a budući da je u pitanju bila odrasla jedinka, djelovala mu je zastrašujuće", pišu iz Dumovca.

"Čovjek nije znao šta učiniti. Sam se nije usudio micati zmiju, a nije se mogao ni opustiti znajući da mu je u kući nepozvan gost. Članovi porodice nisu dvojili kako riješiti stvar. Pozvali su nas. Bjelicu smo preuzeli i odvezli do mjesta u prirodi gdje će moći nastaviti mirno živjeti", dodaju. 

Bayer iz Leverkusena ispisao historiju: Sezonu u Bundesligi završio bez poraza

Bayer iz Leverkusena ispisao historiju: Sezonu u Bundesligi završio bez poraza

Podsjetimo, Hrvatska je dom za ukupno 15 vrsta zmija pa je po tome zemlja među bogatijima u Europi. Njemačka, naprimjer, bilježi tek sedam vrsta zmija. T

ri su otrovnice na hrvatskom području – riđovka, poskok i žutokrug. – Riđovku najčešće nalazimo u Slavoniji, iako je ima i u drugim dijelovima Hrvatske. Poskoke pronalazimo na potezu od Like pa sve do južne Dalmacije, a ima ih i na zapadnom dijelu Papuka, gdje je mirnije. Žutokrug se sreće na nešto većim nadmorskim visinama, primjerice od 1000 metara, ja sam ja ugledao kod planinarskog doma Alan na Velebitu – kazao je ranije za Večernji list zmijolovac Vlado Lađarević.

"Svaki ugriz zmije preporučljivo je prijaviti ljekaru. Zmije imaju veliku količinu bakterija pa ako svojim sjekutićima dovedu te bakterije u kontakt s našim krvotokom, može doći do otrovanja. Kao i zahrđali čavao što može napraviti probleme, tako može i ugriz zmije. Ako je uz to i otrovnica, tada imamo još veći problem pa je nužno dobiti protuotrov", ističe Lađarević.

Inače, bjelica, koju je Zagrepčanin pronašao u svom domu, relativno je tanka zmija s izduženom glavom. Odrasle jednike mjere od 90 do 140 cm, a veći primjerci su znali doseći i do 225 cm. Osnovna boja bjelice varira od žuto-smeđe, sivo-smeđe do maslinaste boje, a šare na leđima se uglavnom sastoje od četiri crne pruge. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije