Netačne izjave o zdravlju Šešelja

Radiosarajevo.ba
Netačne izjave o zdravlju Šešelja

Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je da je Vojislav Šešelj nedavno prebacivan u bolnicu samo zbog predostrožnosti, a ne zbog hitne potrebe. Jelačić je to izjavila na konferenciji za novinare, odgovarajući na novinarsko pitanje o tvrdnjama Šešeljevih partijskih kolega da je u pritvorskoj jedinici imao neadekvatno liječenje i primao pogrešnu terapiju kao i da su to potvrdili doktori u civilnoj bolnici u koju je nedavno primljen, saopštio je Tribunal.

Ona je dodala da je u medijima, tokom protekle sedmice, bilo nekoliko netačnih izjava o Šešeljevom zdravlju. Jelačić je ponovila da, u dva navrata kada je Šešelj nedavno prebacivan u bolnicu izvan Tribunala, to nije rađeno zbog hitne potrebe već iz predostrožnosti.

U oba slučaja Šešelj je vraćen u pritvorsku jedinicu poslije nekoliko sati što znači da su ljekari procijenili da nije potrebna hospitalizacija, rekla je Jelačić, naglasivši da je obaveza tribunala da poštuje osnovna ljudska prava svih optuženih uključujući i njihovo pravo na privatnost po pitanju medicinskih informacija koje se tiču njihovog zdravlja.

Šešelj nastavlja da Tribunalu odbija pristup detaljima njegovog liječenja ali se po dostupnim informacijama može zaključiti da su izjave o stanju njegovog zdravlja, date u Beogradu, netačne, navodi se u saopštenju Tribunala.

Jelačić je također potvrdila da je sekretarijat Haškog tribunala odobrio zahtjev Šešelja da ga posjete ljekari iz Srbije, a da je optuženi o tome obaviješten još jučer.

Na novinarsko pitanje da li može potvrditi da je na toj list jedan ginekolog, Jelačićeva je rekla da ne može otkrivati imena doktora, ali da su odobrena ona četvorica koju je Šešelj tražio.

Šešelj traži da ga pregleda ginekolog



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije