Nestašica lijekova u državnim apotekama

Fena
Nestašica lijekova u državnim apotekama
Pixabay / Ilustracija
U državnim ljekarnama na sjeveru Kosova izražena je ovih dana nestašica lijekova, pa su građani prinuđeni da ih kupuju u privatnim ljekarnama, ili ih na recept nabavljaju u centralnoj Srbiji.

Problem s uvozom lijekova iz centralne Srbije na Kosovo imaju i privatni ljekarnici koji ističu da se kraj tom problemu ne nazire, zbog čega najveću cijenu plaćaju pacijenti koji do lijeka dolaze kupujući ga.

Direktor ljekarske ustanove u Kosovskoj Mitrovici Dragan Rakić izjavio je da nemaju većinu lijekova i da se s isporukom lijekova dosta kasni.

On dodaje da su alarmirali Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i da očekuje nekakvo rješenje za ovaj problem.

Za razliku od državnih, lijekova ima u privatnim apotekama na sjeveru Kosova, ali to ne znači da se i privatni ljekarnici ne susreću s problemom prilikom uvoza medikamenata iz centralne Srbije.

Već više od godinu dana na prijelazima Jarinje i Brnjak ljekarne ne mogu uvest lijekove iz centralne Srbije, već samo veledrogerije kojih je na sjeveru Kosova registrirano četiri.

Međutim kosovski carinici i predstavnici kosovske agencije za lijekove na prijelazima na sjeveru Kosova za svaki uvoz lijeka traže posebnu dozvolu, što oni kao mali uvoznici ne mogu osigurati.

"Za svaki uvoz potrebno je da imamo, zasebno dozvole za svaki lijek pojedinačno, tako da je trenutno nastao veliki problem s uvozom lijekova i jedino što možemo uraditi jeste da nabavljamo lijekove iz Prištine. Situacija će biti sve teža i teža i trenutno se ne vidi neki pomak", kaže magistar farmacije Miodrag Trajić iz jedne od privatnih ljekarni u Kosovskoj Mitrovici.

Građani Kosovske Mitrovice potvrđuju da u državnim ljekarnama skoro da ne mogu naći lijek koji traže i ističu da je to veliki udar na njihov proračun.

Neki od njih, lijekove preko recepta nabavljaju u Raški u centralnoj Srbiji.

Za razliku od ljekarni u Kosovskoj Mitrovici situacija je bolja u ovdašnjem KBC.
Direktor ove zadravstvene ustanove Milan Ivanović kaže da je situacija s opskrbom lijekovima i sanitetskim materijalom zadovoljavajuća.

Zbog nestašice lijekova u državnim ljekarnama u Kosovskoj Mitrovici mnogi pacijenti, naročito kronični prinuđeni su da lijekove domaćih proizvođača zamjene sa onima koji se uvoze iz Turske, Kine i nekih drugih zemalja, a koji su dostupni u ljekarskim ustanovama na Kosovu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije