Neophodan detaljan popis kulturnog nasljeđa

Radiosarajevo.ba
Neophodan detaljan popis kulturnog nasljeđa

BiH mora posvetiti maksimalnu pažnju zaštiti kulturnog nasljeđa, kako to rade druge zemlje regiona i svijeta, ali je prvenstveno neophodno izvršiti detaljan popis, odnosno definisati šta sve treba da bude čuvano, izjavio je Srni ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

"Neophodan je detaljan popis kulturnog nasljeđa, jer ako se bez baze podataka postavlja pitanje šta ćemo uopšte da čuvamo", istakao je Nović na marginama ministarske konferencije jugoistočne Evrope, koja je posvećena zaštiti kulturne baštine.

On je ukazao na dugotrajan problem krađe kulturnog nasljeđa, navodeći da je posljednjih godina, posebno tokom rata, brojno kulturno nasljeđe ukradeno i prodato na ilegalom tržištu. Prema njegovim riječima, taj problem mora biti riješen što prije i u taj proces treba uključiti cijelo društvo, posebno institucije koje mogu doprinijeti znatno više.

Nović je ocijenio da je konferencija "Kulturna baština - most ka zajedničkoj budućnosti" značajna jer su se ministri 12 zemalja jugoistočne Evrope opredijelili da deklaracijom snažno traže da se mladi ljudi kroz čitav sistem školovanja obrazuju na zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i nasljeđa.

Podsjetivši da su stećci u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crni Gori u okviru zajedničkog regionalnog projekta već stavljeni na tantativnu listu Uneska, Nović je izrazio očekivanje da će stećci 2012. ili početkom 2013. godine biti na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Član delegacije BiH, ministar kulture i sporta Federacije BiH Salmir Kaplan, izjavio je Srni da je konferencija u Beogradu značajna za politiku provođenja zaštite kulturno istorijskog nasljeđa u cijelom regionu.

"Ova konferencija insistira na međudržavnoj saradnji unutar regiona i svakako da je takva vrsta saradnje korisna za svaku državu, a obezbijediće različite vrste podrške projektima od EU", ocijenio Kaplan.

Ministar kulture Srbije Predrag Marković rekao je da je posebno važno podržati aktivnosti čiji je cilj zaštita i rehabilitacija nasljeđa u postkonfliktnom periodu. On je apelovao da zemlje intenziviraju ažuriranje i primjenu nacionalnih zakona koji bi omogućili saradnju u povraćaju kulturnih dobara.

Pomoćnik za kulturu generalnog direktora UNESCO-a Francesco Bandarino rekao je da je Srbija aktivna u unapređenju organizacije i misije UNESCO-a.
Napominjući da je jugoistočna Evorpa region koji je u najvećoj mjeri ratifikovao deklaracije UNESCO-a i omogućio realizaciju projekata za očuvanje kulturnog nasljeđa, Bandarino je poručio da je UNESCO spreman da odgovori na sve prijedloge sa ovog foruma.

Predstavnici ministarstava kulture usvojili su beogradsku deklaraciju kojom se daju smjernice za unapređivanje međunarodne saradnje u jugoistočnoj Evropi i promovisanje kulturnog nasljeđa kao instrumenta za održivi razvoj, dijalog i pomirenje. Oni su se saglasili da je neophodno poboljšati preventivne reaktivne i mjere podizanja svijesti radi suzbijanja nezakonite trgovine kulturnim dobrima.

Učesnici su pozdravili sve jaču saradnju zemalja regiona u očuvanju zajedničkih elemenata meterijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa koja se ogleda i u multinacionalnim kandidaturama za upis na UNESCO-ve liste kulturne baštine.

Na konferenciji, koju je uz podršku UNESCO-a organizovalo Ministarstvo kulture Srbije učestvovali su predstavnici Srbije, Albanije, BiH, Bugarske, Italije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore i Rumunije, dok su u svojstvu posmatrača bili predstavnici Grčke, Slovenije i Turske.

Sastanak u Beogradu predstavlja nastavak inicijative o regionalnoj saradnji "Kulturna baština - most ka zajedničkoj budućnosti", koja je pokrenuta u Mostaru 2004. godine tokom svečanosti povodom otvaranja Starog mosta, uništenog tokom rata 90-tih godina.

Drugu ministarsku konferenciju organizovala je Italija 2005. godine, a slijedili su skupovi na Ohridu, u Zadru, Bukureštu i na Cetinju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije