"Nemamo zvaničnu potvrdu da je Šakić mrtva"

Radiosarajevo.ba
"Nemamo zvaničnu potvrdu da je Šakić mrtva"

Ministarstvo pravde Srbije naknadno je dobilo informaciju da je Nada Šakić (85), za kojom je Interpol Srbije danas raspisao potjernicu, preminula u Hrvatskoj, gdje je posljednjih godina živjela pod drugim imenom, izjavio državni sekretar u ovom ministarstvu Slobodan Homen.

"Ministarstvo pravde Srbije još nije zvanično obavešteno o njenoj smrti, već je informaciju dobilo od predstavnika medija. Srbija će od Hrvatske zatražiti zvaničnu potvrdu te informacije i ako je to tačno, nama je žao što je izbegla pravdu i kaznu koju zaslužuje", rekao je Homen.

Ranije danas objavljeno je da je Interpol Srbije raspisao međunarodnu potjernicu za Šakićevom, zbog optužbi da je učestvovala u masovnom ubistvu Srba, Jevreja i Roma u koncentracionim logorima Stara Gradiška i Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata.

Protiv Šakićeve se u Srbiji vodi postupak od 1998. godine, zbog sumnje da je izvršila genocid.

Nada Šakić je rođena u Livnu u BiH 1926. godine, imala je argentinsko državljanstvo i živjela je u Argentini.

Šakićeva se tereti da je zajedno sa ostalim ustaškim osobljem logora u Staroj Gradišci maltretirala logorašice, tukla ih i šutirala, gazila po trudnicama, kao i da je učestvovala u fizičkoj likvidaciji klanjem i gušenjem više hiljada logorašica.

Sumnja se da je naređivala da se logorašicama u Jasenovcu daje vrlo malo hrane te je na taj način posredno dolazilo do njihove prirodne smrti, kao i da je 21. aprila 1945. godine naredila da se pobiju sve preostale žene, kao i djeca.

Nada Šakić je polusestra ustaškog pukovnika Vjekoslava Luburića, šefa kancelarija Ustaške nadzorne službe, čija je nadležnost bila organizacija, upravljanje i obezbjeđenje koncentracionih logora. Bila je udata za komandanta logora Jasenovac Dinka Šakića.

Šakića je 1998. godine Argentina izručila Hrvatskoj zbog odgovornosti za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima i osuđen je na zatvorsku kaznu od 20 godina.

On je kaznu počeo da služi u najvećem hrvatskom zatvoru u Lepoglavi, a umro je 21. jula 2008. godine, u 87. godini, u zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije