Nema kazne za djecu koja su spalila štence u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Nema kazne za djecu koja su spalila štence u Beogradu

Nakon što je region obišla vijest da su dva dječaka u beogradskom naselju Resnik mučili i spalili devet kučića, a potom skakali po leševima tih životinja, građani Srbije i ljubitelji životinja su pokrenuli online peticije u kojima se traži kažnjavanje djece i njihovih roditelja zbog ovog monstruoznog čina.

Portal Životinje.rs odlučio je povodom toga kontaktirati tim Pravnika za životinje iz Novog Sada, te provjeriti kakav epilog ovog slučaja je moguće očekivati.

Prvo što su saznali je da pomenuti dječaci pravno ne spadaju u maloljetnike (od 14 godina i više), nego u djecu, što implicira da se oni ne mogu krivično goniti.

"Lica koja nisu navršila 14 godina života i koja ne mogu biti krivično, a ni prekršajno odgovorna, pa se prema njima ne mogu izreći krivične sankcije, niti primeniti druge mere, jer se ne smatraju krivično odgovornim po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica. Prema njima se mogu primeniti samo odgovarajuće mere iz sfere socijalne zaštite, uz obavezno angažovanje psihologa, budući da zlostavljanje životinja u najranijem uzrastu može biti jasan simptom poremećaja ponašanja i nasilničkog ponašanja."

Pravnici za životinje objasnili su i da se Zakon Srbije o ovakvoj tematici ne razlikuje, već poklapa za međunarodnim aktima.

Djeca ne odgovaraju po zakonu, bez obzira na djela za koja se dokaže da su učinila. Zbog toga se ističe važnost prevencije kao jedinog načina da se ovakvi i slični događaji ne dešavaju ili svedu na minimum.

Agresiju, koja se ispoljava u najranijem dobu, treba na vrijeme uočiti i preduzeti adekvatne mjere, jer se preventiva nameće kao jedino rješenje za sprečavanje krivičnih djela dece i dalje formiranje zdravih i normalnih osoba.

"Za takav rezultat neophodna je međusobna saradnja porodice, državnih institucija, dosledna primena zakona, kao i da se odnos prema životinjama i prirodi podigne na mnogo viši nivo kroz radionice za decu od najmlađeg uzrasta do starije dobi."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije