Neki dalmatinski ugostitelji u sezoni zarade i do 400 hiljada eura

Radiosarajevo.ba
Neki dalmatinski ugostitelji u sezoni zarade i do 400 hiljada eura
Foto: Pixabay / Split

Tjestenina bolonjeze 80 kuna (21 KM), dupli tost 58 (15 KM), doručak 140 (37 KM), pizza 80 (21 KM), mesna plata za dvije osobe 480 kuna (125 KM), ručak za dvoje odraslih i dvoje djece, s malo ćevapa, svinjskog mesa, pljeskavicom, piletinom sa žara, uz pivo, vodu i dva soka - 600 kuna (158 KM), nescafe nedaleko od rive 17 kuna (4.4 KM), pola litre piva 40 kuna (11 KM)…

Nema što, u centru Splita od prije desetak dana počeo je divljati lov na gladne i žedne turiste. Cijene nisu dizali zadarski, dubrovački i šibenski ugostitelji, ali zato jesu kolege iz splitskog središta, koji su preko noći povisili cifre za 10 do 20 i više posto, piše Slobodna Dalmacija.

Nanjušili su mogućnost zarade u nikad kraćoj sezoni, koja im je ozbiljno poremetila lanjske fantastične bilance. One u kojima se promet u pet mjeseci nekima mjerio u milijunima kuna.

Odlično skrivenu pozadinu splitske ugostiteljske scene ispričali su njihovi akteri, chefovi, kuhari, osoblje, pod jedinim uvjetom, bez otkrivanja imena i lokala. Pa su naveli i kako neki podmarjanski restorani s najboljih pozicija u odličnoj sezoni nalik lanjskoj, u pet do šest mjeseci imaju promet od lako zarađenih deset, do čak 16 i više miliona kuna (od 2.6 do 4.1 milion KM)! Pa je li to moguće?!

"Ma, dajte, pa jeste vidili da je iko tako lako iz ugostiteljskog biznisa izašao. Kolege smo, znamo svi sve, garantirano vam tvrdim da je deset miliona kuna prometa u pet mjeseci odlične sezone u srcu Splita skroz normalna brojka. Pa, šta se tu ima čudit, ima ih koji imaju promet i do 18 miliona kuna u nekoliko top miseci. Neki od objekata iz centra imaju dnevni inkas od 100 do 150 tisuća kuna (od 26 do 40 hiljada KM), to vam je prava istina. I to je ništa prema nekim od hvarskih fancy mjesta, u kojem je promet lani u srcu sezone na dane skakao i do 200 tisuća kuna (52 hiljade KM). A šta misliš, kako to neki ugostitelji žive lifestyle s dobrim autima, stanovima, putovanjima vamo-tamo, ljubavnicama koje vode na Maldive i novim restoranima koje otvaraju bez kune kredita. E, moja draga, to se zove zlatna koka", veli jedan chef, dok drugi dodaje:

"Bolonjeze 80 kuna?! Čista pljačka! Plata 480 kuna? Bože sačuvaj, sramota... Ma, da uzmeš najbolju junetinu, pa je satima dinstaš, pa ponudiš svojim rukom rađenu tjesteninu, još bi tu cijenu od 80 kuna po porciji i opravdao. Ali, ako je loša namirnica, tipa onoga šta izađe iza čišćenja kužine, onda je preskupo to nekome i darovat. Svašta se tu događa."

Brojni su se hrvatski chefovi požalili kako su im vlasnici smanjili plaću i do 50 posto. I vrhunskim chefovima i osoblju. A loše mjesece gazde su prebrodili uz pomoć države. Ali, raditi se mora, stiže hladna korona-zima, pa se i na snižavanje pristaje brz prigovora. E, ali promet se sada naglo zavrtio, što je neke zaposlenike navelo da gazdu zamole da im vrati punu plaću. No, od njih su dobili, kažu nam neki, samo jauk i kukulele, priču kako zbog iznimno teške situacije nisu u mogućnosti lovu vratiti na staru.

"O.K., spustija mi je plaću za 50 posto. Ja mu kažem, vrati mi punu plaću sada kad ti je posal krenija. On udri u plač, da nema love. Kažem mu da mi vrati onda taj gubitak na plaću naredne godine. Oće k…c, da oprostiš. Ali dobro, vratit će se sezona, opet ćemo - ako bog da - mi svi chefovi doć na svoje. Pa ćeš vidit onda cijene koju ćemo im puknit. Čast iznimkama od gazda, ima ih divnih, pravih, poštenih ljudi. Ali ima, brate mili, i ovih šta samo gledaju kako će di šta više para zgrnit. Jauču da nemaju love, a koja auta voze. Pitan ga ja onda, a di su mu novci nestali? Di je nestalo to sve šta je stavija u buksu od ovih pustih odličnih godina. A sad plače da nema. To znači bit bahat. Najgore je sada ovima šta su tek otvorili, oni već imaju dobar grč u stomaku", kaže nam jedan kuhar.

Bon appetit, dragi naš svite!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije