Nebo se obrušilo na Zadar: Pogledajte kako se grad pretvara u jezero! (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Nebo se obrušilo na Zadar: Pogledajte kako se grad pretvara u jezero! (VIDEO)

Zadarsko područje pogodilo je nevrijeme, praćeno jakom kišom i olujnim jugom, uslijed koga su se gradske ulice i trgovi za nekoliko minuta pretvorili u vodopade i jezera, piše Dnevnik.hr.

Na zadarskim ulicama voda je do koljena i onemogućuje kretanje pješaka, a i saobraćaj se teško odvija, javljaju hrvatski mediji.

Vatrogasci su pozvani da interveniraju u Arheološkom muzeju, a potopljen je i antički Forum, dok je najgore na ostrvima Viru i Pagu.

Jadrolinijin brod „Prizna" jutros je u Pašmanskom kanalu spasio brodić pod slovenskom zastavom, koji je nekontrolirano plutao nošen olujnim vjetrom, i uspješno je odvezen u luku Biograd.

Obilne padavine, ali i nevrijeme u Hrvatskoj danas očekuju i u Dalmaciji, javlja „Krometeo" i podsjeća da je Državni hidro-meteorološki zavod izdao visok stepen upozorenja za cijelu zemlje.

Za riječko i dubrovačko područje proglašen je crveni, najveći stepen upozorenja na ekstremne vremenske prilike, gdje se očekuju grmljavinska nevremena i velike količine padavina, kao i jak vjetar.

Od jučer u 7.00 časova do jutros, prema podacima meteorološkog zavoda, na Silbi je palo 217,5 litara kiše po metru kvadratnom, što je oko četvrtine prosječne količine za cijelu godinu.

Na Istru su pale 294 litre, što je rekordna 24-satna količina padavina u julu.

Prosječna godišnja količina je oko 843 litre po kvadratnom metru, a do utorka je tokom jula palo oko 330 litara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije