'NATO Air - Just do it': Glasnogovornica NATO-a tvitom razljutila Srbiju

Radiosarajevo.ba
'NATO Air - Just do it': Glasnogovornica NATO-a tvitom razljutila Srbiju

Glasnogovornica NATO saveza objavila je na Twitter profilu NATO Press službe poruku kojom obilježava 15. godišnjicu od intervencije u Srbiji i na Kosovu.

Oana Lungescu, glasnogovornica NATO saveza, na svojem Twitter profilu podijelila je slijedeću poruku, kao odgovor na poruku Vlore Citaku, ministrice europskih integracija Republike Kosovo: "Prije 15 godina NATO je intervenirao kako bi zaustavio genocid na Kosovu! Nikad nećemo zaboraviti!"

Njezinu objavu popratila je fotografija koja je stilizirana obrada Nike logotipa i slogana te glasi "NATO Air - Just do it".

Lungesku je izjavila kako nije vrijeđala žrtve NATO  bombardiranja: "Prenošenje tvita ni na koji način nije imalo za cilj da pokaže nepoštovanje prema žrtvama konflikta iz 1999. Svaki gubitak života je tragičan", rekla je Lungesku za B92. Ona je navela da je to bio "retvit tvita koji je zahvalio NATO-u na spašavanju civila od etničkog čišćenja na Kosovu".

Kurir je objavu Lungescu nazvao blamažom te je istu interpretirao kao čestitku za obljetnicu bombardiranja Srbije.

Istovremeno, Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocijenila je da predmetna poruka objavljena na dan sjećanja na mrtve i ranjene u bombardiranju SRJ 1999. godine, predstavlja ciničnu, sarkastičnu i neljudsku "čestitku".

U saopćenju, povodom tvita koji je postavila glasnogovornica NATO-a Oana Lungesku, Kancelarija za Kosovo i Metohiju podsjeća da je u akciji, koja je započeta bez odobrenja Savjeta sigurnosti UN-a i koja je trajala 78 dana i noći, poginulo 2.500 ljudi, a više od 12.500 je ranjeno.

"I zato, sve što možemo da kažemo je - gadite nam se Oana Lungesku", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije