Nataša Kandić: Haške presude važne za Kosovo i Srbiju

Radiosarajevo.ba
Nataša Kandić: Haške presude važne za Kosovo i Srbiju

Haški tribunal juče je pravosnažno osudio bivšeg načelnika resora Javne bezbednosti MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića na 18 godina zatvora, za zločine počinjene na Kosovu 1999. godine. Ovom presudom Žalbeno veće je smanjilo prvostepenu presudu od 27 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene nad kosovskim Albancima od 1. januara do 20. juna 1999. godine, prenosi Anadolu Agency.

Koordinatorka Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina Nataša Kandić u izjavi za srpsku redakciju Radio Kosova kaže da je dokazan udruženi zajednički zločinački poduhvat tadašnjeg srpskog režima.

Kandić naglašava da je cilj svih generala, na čelu sa tadašnjim presednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, bio da se protjera albansko stanovništvo sa Kosova.

"Dokazano je da je to vršeno ubistvima, deportacijom, pljačkom, spaljivanjem albanske imovine. Postojao je plan i otuda ta situacija koja je utvrđena i u presudi generalima Pavkoviću i Lazareviću, da je proterano između 700 i 800 hiljada Albanaca za kratko vreme, u roku od tri meseca. Ono što je najveći nedostatak ove presude jeste to što ona nije donela razjašnjenje u vezi sa masovnim grobnicama i o deportaciji tela u Srbiju." 

Nataša Kandić, koja je i bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo, naglašava da su Haške presude srpskim generalima za ratne zločine na Kosovu, važne za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Srbija i Tužilaštvo Srbije moraju preuzeti odgovarajuće korake, mora se okaniti politike u kojoj su kažnjavani samo direktni počinioci, nego se mora početi od toga da li se neko od nalogodavaca nalazi u institucijama. Isto tako i Kosovo mora da pronađe posmrtne ostatke Srba. Kosovske institucije nemaju izgovor da nisu imali moć da istražuju, podaci o grobnicama Srba se nalazi u dokumentaciji Oslobodilačke vojske Kosova".

Nataša Kandić je istakla da Kosovo i Srbija neće postići normalizaciju odnosa dok se ne riješe pitanja svih ratnih zločina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije