Nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću: Svjedoci se nisu pojavili

Radiosarajevo.ba
Nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću: Svjedoci se nisu pojavili

Pred Sudskim vijećem Odjeljenja za ratne zliočine Višeg suda u Beogradu danas je nastavljeno ponovljeno suđenje Iliji Jurišiću, optuženom u predmetu "Tuzlanska kolona". Na današnjem ročištu putem konferencijske veze iz Sarajeva trebalo je da se pojavi svjedok Zoran Mladenović, ali je zbog nedostatka slobodnog termina u sarajevskom sudu to svjedočenje odloženo za 8. oktobar ove godine, javlja agencija Anadolija.

U sudu se danas nije pojavio ni svjedok Srećko Mitrović kojeg je predložilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije. Sud je uvažio njegovu raniju izjavu. Mitrović je u vrijeme događaja bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti u Tuzli.

Predsjedavajući sudskog vijeća Dragan Marinković je uz saglasnost prisutnog Ilije Jurišića, odbrane i zamjenika tužioca, donio rješenje o nastavku glavnog pretresa, pa su danas pročitani iskazi 25 svjedoka, oštećenih i vještaka.

U skoro dvostanom iznošenju dokaza, sudija Marinković je naveo snimke odbrane, izvještaje CJB Tuzla iz 1992, izvještaje o autopsiji, novinske članke, ekshumacije, mape kretanja pripadnika JNA od 15. maja 1992, odluke kriznog štaba tuzlanske opštine. Među obimnom dokumentacijom uvrštenom u dokaze nalaze se i dokumenta Fondacije za istinu, pravdu i pomirenje.

Ilija Jurišić se tereti da je 15. maja 1992. godine kao starješina MUP-a BiH počinio ratni zločin u napadu na kolonu JNA koja je prolazila kroz grad. U krivičnoj prijavi srbijanskog tužilaštva za ratne zločine se navodi da je poginulo 212 pripadnika JNA, a oko 150 je zarobljeno.

Jurišić, koji se brani sa slobode, uhapšen je na beogradskom aerodromu 11. maja 2007. godiine. U pritvoru je ostao sve do okotobra 2010. godine kada ga je Apelacioni sud pustio da se brani sa slobode pošto je ukinuo prvostepenu preusudu iz 2009. godine kojom je bio osuđen na 15. godina zatvora.

Slučaj “Tuzlanska kolona”, koji je i predmet sporenja između Beograda i Sarajeva, vezan je za događaj u kome je, u oružanim sukobima u Tuzli 15. maja 1992, prilikom izvlačenja snaga JNA iz kasarne u mjestu Brčanska malta, iz kolone otvorena vatra na pripadnike MUP-a i teritorijalne odbrane BiH. Tom prilikom je, po tvrdnji bosanske strane, zbog eksploziva koji se nalazio u kamionima poginulo 49 vojnika JNA i četiri policajca BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije