Nastavlja se pritisak na Beograd da uhapsi haške bjegunce

Radiosarajevo.ba
Nastavlja se pritisak na Beograd da uhapsi haške bjegunce

Saradnja Srbije s Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) je poboljšana, ali vlasti u Beogradu moraju da ulože više napora da uhapse preostale haške bjegunce, navodi se u nacrtu izvještaja glavnog tužioca Sergea Brammertza, koji će ove nedjelje biti predstavljen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

"Kancelarija tužioca zadovoljna je trenutnom saradnjom sa srpskim vlastima", naveo je glavni tužilac Haškog suda Brammertz i dodao da Srbija mora da istraje u naporima "kako bi postigla dodatne pozitivne rezultate" u saradnji s Hagom.

Kako je prenosi Reuters, Brammertz u nacrtu izvještaja nije naveo izraz "puna saradnja" Srbije s Haškim sudom, što pojedine članice EU-a navode kao uslov za nastavak evropskih integracija Srbije.

"Od posljednjeg izvještaja, Srbija je nastavila da aktivno provodi operacije, s ciljem da pohvata bjegunce i njihove pomagače", naveo je Brammertz u nacrtu izvještaja.

"Nadamo se da će ove, unapređene aktivnosti, u bliskoj budućnosti dovesti do hapšenja bjegunaca", dodaje se u izvještaju, prenosi Reuters.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije