Nasjela na priču i ostala bez keša: ‘Gospođo, pogledajte što sam našao u travi‘

1
Radiosarajevo.ba
Nasjela na priču i ostala bez keša: ‘Gospođo, pogledajte što sam našao u travi‘
Foto: Pinterest / Ilustracija

Prevarantska igra o slučajno pronađenom zlatnom nakitu na ulici dovela je u minus na računu 67-godišnju zagrebačku penzionerku koja se nakon svega obratila za pomoć policiji i prijavila dvojicu "stručnjaka za nakit".

Kao uspomena na sve ostala joj je imitacija zlatne narukvice, a sve je počelo prije nekog vremena na Jarunu, tačnije u Ulici Hrgovići dok je hodala pločnikom.

U susret su joj išla dvojica sredovječnih muškaraca s unaprijed stvorenim prevarnim planom. Naime, 67-godišnji varalica je u travi nadomak žene "pronašao" tobože zlatni nakit.

"Gospođo, pogledajte, pronašao sam zlatnu narukvicu tu u travi, blizu vas. Zapravo, zajedno smo je pronašli, a kako je stvar vrijedna predlažem da posjetimo zlatara da nam je procijeni", uvjerio je 67-godišnji prevarant naivnu penzionerku koja nije ni slutila da je prijedlog provjere vrijednosti kod zlatara bila samo uvertira u prevaru, piše Jutarnji list.

Ubrzo su se susreli s tobožnjim zlatarom koji je "zlatni" nakit procijenio na preko 5.000 kuna (oko 1.300 KM). No, umjesto da otkupi narukvicu, pravdao se da trenutno nema novca pa im je predložio da neko od njih dvoje narukvicu otkupi.

Lažni stručnjak za nakit nastavio je dalje uvjeravati naivnu gospođu da bolje da ona zadrži narukvicu jer je ženski nakit te da je otkupi za puno manji iznos i da će svi biti zadovoljni.

Zagrepčanka je povjerovala u riječi dvojice nepoštenih muškaraca koji su joj zvučali uvjerljivo te je 67-godišnjem "pronalazniku" zlatnine predala 3.000 kuna (oko 760 KM) misleći da je profitirala.

Prekasno je shvatila da je uvučena u prevarantsku igru pa se obratila za pomoć policiji koja je jednog od njih dvojice uhapsila i po dovršetku kriminalističkog istraživanja, predala pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu za prevaru.

Ko je, pak, "stručnjak za zlato" još uvijek nije utvrđeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije