Nasilje na demonstracijama u Ljubljani

Radiosarajevo.ba
Nasilje na demonstracijama u Ljubljani

Na mirnim demonstracijama u Ljubljani u petak navečer izbilo je nasilje između policajaca i grupe demonstranata, a prvi izvještaji govore da povrijeđenih ima na obje strane.

Izgrednici su na policiju bacali različite predmete, kamenje i granitne kocke, javlja slovenački portal Dnevnik.si. Do sada je 14 izgrednika uhapšeno, a posljednje informacije koje prenose slovenački mediji govore da policija namjerava upotrijebiti vodeni top. 

Između 8 i 10 hiljada ljudi okupilo se u centru Ljubljane na protestima protiv svih političara, korumpirane vlasti i svake političke opcije. Policijska grupa u punoj opremi probila se kroz masu, jer je na društvenoj mreži Twitter objavljeno kako je među demonstrantima i maskirana grupa od pedestak mladića koji žele probleme, javila je reporterka Al Jazeere iz Ljubljane.

Dopisnica Al Jazeere je potvrdila da su drugi učesnici demonstracija pokušali smiriti maskirane mladiće i nastojati protest održati mirnim.

Policija je u dva navrata bacila suzavac na demonstrante.

Današnje okupljanje nezadovoljnih građana jedno je u nizu nakon višednevnih protesta protiv administracije u slovenačkim gradovima, a sve je počelo u Mariboru.

U Ljubljani su večeras okupljeni građani ustali protiv premijera Janeza Janše, ali i predsjedničkog kandidata Boruta Pahora, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, protiv desnih i protiv lijevih.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije