'Naši' traže zabranu ljudskopravaških organizacija

Radiosarajevo.ba
'Naši' traže zabranu ljudskopravaških organizacija

Ekstremistička organizacija Naši objavila je spisak "antisrpskih nevladinih organizacija" i zatražila od vlade da im u najhitnijem roku zabrani rad.

Spisak je objavljen na web stranici te organizacije i na njemu se navodi 20-ak nevladinih organizacija, poznatih po promociji ljudskih prava i mirovnom aktivizmu, od kojih su neke još iz vremena devedesetih na udaru režima i nacionalističkih grupa.

Na listi su Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor, Amnesty International, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Peščanik, Exit i Inicijativa mladih za ljudska prava, Queeria centar, Građanske inicijative, Gej-strejt alijansa...

"SNP NAŠI objavljuje spisak nevladinih organizacija koje godinama otvoreno krše Ustav RS i krivične zakone RS i koje se finansiraju iz stranih fondova i ambasada, a koje spadaju u organizacije koje treba, u skladu sa Ustavom i nizom zakona Republike Srbije, u najhitnijem roku zabraniti.

Delovanje pomenutih organizacija je u najgrubljem sukobu sa interesima građana Srbije i Republike Srbije i njenim zakonima, a kao svoj osnovni cilj one imaju urušavanje državnog poretka jedne suverene zemlje, uključujući i političke propagandne kampanje za teritorijalno rasparčavanje RS, poput zahteva da Srbija prizna nezavisnost lažne države 'Kosovo', te najotvoreniji govor mržnje i diskriminaciju prema Srbima u njihovoj matici državi Srbiji na najrazličitije načine", stoji, između ostalog, na web stranici te desničarske organizacije.

Inače, ova organizacija je ranije zatražila zabranu održavanja Parade ponosa na 100 godina, po ugledu na Rusiju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije