Narodna skupština Srbije dobila novi saziv

Radiosarajevo.ba
Narodna skupština Srbije dobila novi saziv

Na prvoj sednici nakon izbora, održanih 16. marta, novim poslanicima su potvrđeni četvorogodišnji mandati, čime je konstituiran novi saziv Narodne skupštine Srbije.

Sjednicom koja je počela malo posle 16 časova, intoniranjem himne, predsjedavao je, prema pravilu, najstariji poslanik Milan Korać, član Partije ujedinjenih penzionera Srbije, koji ima 85 godina, a njemu su u radu pomagala četiri najmlađa poslanika, javlja Agencija Anadolija

Na osnovu izvještaja tročlane komisije potvrđeni su mandati novim poslanicima, a Skupština se smatra konstituirana potvrđivanjem dvije trećine od 250 mandata.

Poslanici su položili zakletvu, koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Konstitutivna sjednica parlamenta bit će, prema najavama predsjedavajućeg Koraća, nastavljena 27. aprila, od 10 sati ujutro, a na njoj će biti izabran novi predsjednik Skupštine.

Dan kasnije poslanici će razmatrati zakone o vladi i ministarstvima, da bi o njima glasali u subotu, 26. aprila, a novi ministri će zakletve pred poslanicima položiti u nedjelju, 27. aprila, čime će biti formirana i nova vlada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije