Napetosti na Kosovu: Policija blokirala ulazak srbijanskim zvaničnicima

Radiosarajevo.ba
Napetosti na Kosovu: Policija blokirala ulazak srbijanskim zvaničnicima
YouTube / Kosovska policija kod Banjske
Privremeni organi vlasti na KiM zabranili su ulazak na Kosovo i Metohiju ministrima u Vladi Srbije Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću koji je trebalo da obiđe manastire.

Prethodno je zabranjen ulaz na KiM Marku Đuriću i Nikoli Selakoviću.

Kosovska policija je oko 11.30 sati na administrativnom prelazu Јarinje onemogućila prolaz ministru Vukosavljeviću, iako je njegova posjeta uredno najavljena, javlja dopisnik RTS-a sa Јarinja.

"Mislim da se radi o jednom kapricu, koji ne vodi ničemu koji je besmislen i pogrešan. Mi smo pripremili posjetu našim manastirima, ponijeli smo poklone našim bratstvima i sestrinstvima i ova odluka predstavlja jedan ozbiljan gaf, veliki propust koji ne doprinosi ukupnoj situaciju", rekao je za RTS srbijanski ministar Vukosavljević.

Privremeni organi vlasti na Kosovu i Metohiju zabranili su i ministru Vulinu posjetu Kosovskoj Mitrovici, gdje je namjeravao da obiđe porodicu Vučetić.

Zamjenik komandanta Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da interventne jedinice za region Sjever imaju zadatak da direktoru vladine Kancelarije za KiM Marku Đuriću ne dozvole da pređe administrativnu liniju. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za utorak prije podne u povodu trenutne situacije i napetosti na Kosovu, objavili su danas prijepodne beogradski mediji.

Pozivajući se na neslužbene izvore, beogradski Blic navodi da će se, osim o Kosovu i Metohiji, “razgovarati i o drugim temama”, ali u Vučićevu uredu za sada nema potvrde o detaljima vezanim uz zasjedanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije