Nalaz ide na policiju: Nastavnica tvrdi da joj je traženo da mijenja ocjenu Milanovićevom sinu

7
Radiosarajevo.ba
Nalaz ide na policiju: Nastavnica tvrdi da joj je traženo da mijenja ocjenu Milanovićevom sinu
Foto: EPA / Zoran Milanović

Prosvjetna inspekcija završila je nadzor u zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, nakon što je objavljeno da je dijelu učenika, među kojima je i sin predsjednika hrvatske Zorana Milanovića, četvorka pretvorena u peticu mimo svih procedura.

Prekršajni nalog školi i direktorici, nalog da se nastavnici matematike izda pisano upozorenje, ali i prijava slučaja policiji, sve to stoji u nalazu inspektora Prosvjetne inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja koji je jučer predan Ministarstvu u Hrvatskoj.

Vjerojatno ključan dio nalaza odnosi se na izjavu nastavnice matematike, koja je, podsjetimo, sinu predsjednika RH Zorana Milanovića, ali i još nekolicini učenika, nakon zaključivanja upisala nove, veće ocjene. Prema nalazu koji su dostavili iz Ministarstva, nastavnica je izjavila da je "zaključene ocjena promijenila jer je 'od nje traženo da promijeni zaključene ocjene'".

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Aljoša Čampara: 'Dodik nama ne može prijetiti'

Budući da nije htjela imenovati ko je to od nje tražio, niti je to u nadležnosti inspekcije, sve ide na policiju.

Reakcija direktora škole nakon što je supruga Milanovića urgirala za ocjenu sinu

Reakcija direktora škole nakon što je supruga Milanovića urgirala za ocjenu sinu

"Budući da prosvjetni inspektor nema mehanizme utvrditi neupitno činjenično stanje i razloge te s obzirom na različite izjave djelatnika škole prosvjetni inspektor će Zapisnik zajedno s ranije navedenim potpisanim izjavama proslijediti nadležnim tijelima na postupanje i utvrđivanje činjeničnog stanja, a rješenje s mjerama koje treba izvršiti je poslano školi", pojašnjavaju u Ministarstvu, piše 24sata.hr.

Prekršajni nalog zapravo je novčana kazna, i to u iznosu od 5.000 kuna za školu (1.302 KM), te 2.000 (521 KM) za direktoricu kao odgovornu osobu za školu. Naime, inpektor je osim primarnog mijenjanja ocjena ustanovio i niz drugih nepravilnosti u administraciji koja se odnosi na e-dnevnik. Što se tiče izmjena četvorki u petice, i to nakon maila Sanje Musić Milanović u kojem ona nakon kraja školske godine insistira na nepravilnostima tokom godine koje su rezultirale četvorkom za njezina sina, ustanovljeno je sljedeće:

"Inspektor nije utvrdio upis ocjena u e-Imenik nakon sjednice Razrednog vijeća održane 27. lipnja 2022. godine. Inspektor je utvrdio da je nastavnica u rubriku za ocjenjivanje 27. lipnja 2022. godine upisala određene ocjene, da su zaključne ocjene bile donesene prije održavanja sjednice Razrednog vijeća jer je Razredno vijeće na sjednici potvrdilo utvrđene ocjene čime su ocjene formalno-pravno valjane.

Od brojnih drugih nepravilnosti, inspektor je u nalazu naveo propuste u u planiranim poslovima, mjestu i vremenu te izvršavanju poslova. Također, nije adekvatno utvrđena satnica za nastavu, tablica zduženja nije napravljena na odgovarajući način, kao ni planovi rada ravnateljice, školskog odbora, stručnih suradnika, niti razrednih i nastavničkih vijeća.

Nepravilno i nepotpuno je vođena pedagoška dokumentacija, bez zapisnika u roditeljskim sastancima, razrednog vijeća, podaci o suradnji s roditeljima. Posebno se to odnosi na ravnateljicu, za koju je ustanovljeno da ne pregledava i nadzire pedagošku dokumentaciju što joj je obaveza kao stručnom voditelju ustanove, a ustanovljeno je i da stručni suradnici ne provjeravaju ispravljanje pedagoške dokumentacije niti vode vlastite propisane dokumentacije,

E-matice se ne vode ažurno na predviđen način, zaključuje inspektor koji je izdao niz naredbi školi da se već s početkom sljedeće školske godine sve te nepravilnosti isprave", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije