Nakon vladinih mjera ubrzan ekonomski pad Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Nakon vladinih mjera ubrzan ekonomski pad Hrvatske

Izvještaj bonitetne kuće Dun & Bradstreet na najgori je mogući način opovrgnulo najave premijerke Jadranke Kosor kako je izlaz Hrvatske iz krize vrlo blizu. Ta je kuća procijenila kako će se nakon najnovijih Vladinih mjera povećati opseg ekonomskog pada u Hrvatskoj koji će u ovoj godini iznositi 4 posto.

Naime, D&B napominje kako je Vlada Jadranke Kosor uvela tzv. porez solidarnosti, te da je povećala stopu PDV-a za jedan postotni bod kao i da je uvela trošarine na određene usluge u mobilnoj telefoniji kao i na luksuzne proizvode te na temelju tih informacija očekuju stopu ekonomskog pada od 4 posto, a za 2010. prognoziraju rast od 0,3 posto.

U dosadašnjim prognozama, a prije mjera Vlade, ova bonitetna kuća procijenila je pad hrvatskog BDP-a pasti za 3,7 posto, a u 2010. porast za 0,8 posto. Treba naglasiti kako je Hrvatska zadržala isti kreditni rejting odnosno DB3d, što bi značilo da smo i dalje zemlja umjerenog rizika.

"Nedostaje ujednačen i dosljedan program a odgovor Vlade na krizu i dalje ostaju pojedinačne mjere", stoji u izvještaju D&B, u kojem se dodaje kako su te upravo te mjere povećale nervozu među investitorima.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije