Nakon suđenja Mladiću Tribunal se zatvara

Radiosarajevo.ba
Nakon suđenja Mladiću Tribunal se zatvara

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz najavio je da će Tužilaštvo presudom Ratku Mladiću, koja se očekuje do kraja 2015, završiti sa radom.

Brammertz je naveo da se uskoro očekuje presuda Vojislavu Šešelju, a do kraja 2014. Radovanu Karadžiću.

Brammertz je u intervjuu današnjem Blicu podsjetio da su sada aktivne još samo tri optužnice: protiv Mladića, Karadžića i Gorana Hadžića i kada ti slučajevi budu završeni, biće gotov posao Tužilaštva.

On je objasnio da će u slučajevima nepravosnažnih predmeta do kraja rada Tužilaštva taj posao nastaviti privremeno tijelo Međunarodnog krivičnog suda (MKS), o čemu je odlučio Savjet bezbjednosti u decembru 2010. godine. Jedan njegov ogranak biće smešten u Hagu i preuzeće obaveze koje proizilaze iz MKS za bivšu Jugoslaviju.

Brammertz je objasnio da će se toprivremeno tijelo baviti pitanjima kakva su zaštita svjedoka, primjenjivanje kazni, saradnja sa državama koje potražuju informacije od Tribunala, mogućim žalbenim predmetima u slučajevima Karadžić, Mladić, Šešelj, Hadžić.

Slučaj Karadžić je u fazi odbrane i sudska presuda se očekuje do kraja 2014. Suđenje Mladiću počelo je uvodnom riječi Tužilaštva, do sada je svedočilo 29 svedoka i sudska presuda se očekuje do kraja 2015. godine, rekao je Brammertz.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije