Nakon sedam godina uhapšeni napadači na crnogorskog novinara

Radiosarajevo.ba
Nakon sedam godina uhapšeni napadači na crnogorskog novinara

U Budvi su danas uhapšene dvije osobe koje su osumnjičene za napad na novinara Vijesti Tufika Softića 2007. godine, piše Fena.

Riječ je Vladimiru Labudoviću i Ivanu Asanoviću koji su nakon saslušanja pušteni na slobodu. 

Ministar unutarnjih poslova Raško Konjević je na konferenciji za novinare kazao da su osumnjičenima oduzete osobne isprave i naloženo da ne smiju napustiti teritorij Crne Gore. 

Upitan zašto je policiji i tužiteljstvu bilo potrebno sedam godina da rasvijetle pokušaj ubojstva Softića, ministar je odgovorio da je važno da su to završili

"Važno je da se u ovih godinu i nešto dana, koliko se intezivno radi na tom slučaju, došlo u fazu kada je tužiteljstvo policiji dalo nalog da se uhapse određene osobe. Mislim da je to najvažnije da u jednom od slučajeva napada na novinare u Crnoj Gori uđemo u jednu novu fazu", poručio je Konjević.

Upitan može li potvrditi da je poznat nalogodavac, ministar na to nije želio odgovoriti.

Policija je uhapsila Labudovića i Asanovića zbog sumnje da su 1. novembra 2007. godine pokušali ubiti novinara Softića, a hapšenje je izvedeno nakon što je tužiteljstvo uspjelo doći do svjedoka koji je prije 15-ak dana u iskazu detaljno ispričao ko je naredio i koliko je platio da novinar bude pretučen. 

Tužitelj je prije desetak dana prekvalificirao kazneno djelo, pa je na temelju novog mišljenja vještaka medicinske struke utvrdio da je riječ o pokušaju ubistva, a ne o teškim tjelesnim ozljedama, kako se predmet godinama zavodio u policijskim dokumentima. 

Softića su 2007. na ulazu porodične kuće dva maskirana napadača u "klasičnoj sačekuši" udarali palicama po glavi, nanijevši mu teške tjelesne ozljede. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije