Nakon najave dolaska Šešelja: Blokirani svi prilazi Hrtkovcima

AA
Nakon najave dolaska Šešelja: Blokirani svi prilazi Hrtkovcima

Svi prilazi vojvođanskom selu Hrtkovci su blokirani, a policija dopušta ulaz u selo samo građanima koji imaju ličnu kartu s prebivalištem, zbog najavljenog skupa predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, uprkos zabrani Ministarstva za unutrašnje poslova Srbije.

Na magistralnom putu ka Šapcu je policijska blokada, jer je Šešelj najavio da će proći tim putem. Građani, neki od članova SRS-a, kao i mediji se nalaze u mjestu Jarak, neposredno prije Hrtkovaca, odakle vozila mogu samo ka Sremskoj Mitrovici. Očekuje se da Šešelj dođe do Jarka oko 10 sati.

Šešelj: Miting u Hrtkovcima će biti održan, nećemo se tući s policijom

Na izlazu s autoputa kod Rume je primjetan veći broj policajaca.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) izreklo je 11. aprila konačnu presudu u predmetu protiv Vojislava Šešelja proglasivši ga krivim za zločine protiv čovječnosti i osudivši ga na deset godina zatvora.

Šešelj je proglašen krivim za individualnu odgovornost za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i premještanje civila nesrpske nacionalnosti u Hrtkovcima u Vojvodini, u Srbiji. 

Huškački govor zbog kojeg je osuđen, Šešelj je u selu Hrtkovci održao 6. maja 1992. godine, kada je pročitao popis Hrvata koji se moraju iseliti, nakon čega je iz Hrtkovaca, gdje je živelo više od tri hiljade ljudi, većinom Hrvata, iseljeno njih više od 700.

Nakon izrečene konačne presude, Šešelj je najavio politički skup 6. maja ove godine, na šta je odmah reagiralo Ministarstvo za unutrašnje poslova Srbije navodeći da u tom selu neće biti "nikakvih političkih niti bilo kojih drugih skupova 6. maja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije