Nakon haosa na Paradi ponosa privedene 22 osobe

Radiosarajevo.ba
Nakon haosa na Paradi ponosa privedene 22 osobe

Crnogorska policija privela je 22 osobe zbog ometanja današnje prve Parade ponosa u Crnoj Gori, koja je održana u Budvi, a tokom manifestacije lakše su povrijeđene dvije osobe, saopštila je Uprava policije, javlja Fena.

Prva povorka ponosa, u kojoj je učestvovalo oko 40 osoba, završila se neslavno: žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultiralo privođenjima, povredama i na kraju evakuacijom brodovima sudionika Parade.

Uprava policije Crne Gore je navela da je tokom šetnje sudionika Parade, na ruti kretanja, bilo okupljeno oko 2.000 građana, od koji je oko 500 aktivno pokušalo spriječiti održavanje povorke, prenosi Tanjug.


Foto: Tanjug

"Policijski službenici su za vrijeme trajanja Parade konstantnom intervencijom i upotrebom sile štitili sudionike manifestacije tako što su potiskivali agresivne osobe i sprečavali pokušaje napada", stoji u saopštenju.

Okupljeni protivnici su učesnike povorke gađali kamenjem, flašama, stolicama iz obližnjih bašti kafića, pepeljarama ali i dimnim bombama.

"Tokom trajanja Parade oko 500 građana je aktivno, agresivnim ponašanjem, nepristojnim povicima, bacanjem različitih predmeta: boca, stolica, kamenja i dimnih bombi, konstantno pokušavali spriječiti manifestaciju, što je zahtijevalo angažovanje policijskih službenika koji u smislu onemogućavanja direktnog fizičkog napada na sudionike parade ", saopštila je Uprava policije.

Evakuacija učesnika Parade

Uoči i tokom Parade došlo je do više obračuna policije i protivnika povorke, u kojima su policajci koristili palice, a demonstranti kamenje.

Povrijeđeni su i predstavnici medija, kamermani s televizijskih kuća, zamjenica crnogorskog ombudsmana Marijana Laković, a sudionici Parade ponosa su na kraju evakuisani brodovima iz Starog grada jer im se nije mogao osigurati siguran prolaz kroz Budvu.

Evakuacija je provedena policijskim patrolnim čamcima.

CG: Objavljena čitulja organizatoru Parade ponosa

Nakon šetnje, predsjednik LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević kazao je da nije očekivao toliko negativnu reakciju građana.

"Očekivao sam da će biti negodovanja, ali da će biti ovakvih protesta zaista ne. Nažalost, ovo je prava slika Crne Gore", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije