Najteže je natjerati države da sude generalima

Radiosarajevo.ba
Najteže je natjerati države da sude generalima

Koordinatorica REKOM-a (Regionalne komisije za utvđivanje činjenica o žrtvama i ratnim zločinima počinjenim na prostoru bivše SFRJ) i osnivačica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić smatra da je svaki korak u pravcu potpisivanja sporazuma o saradnji pravosudnih institucija u regionu dobrodošao.
 
Komentirajući za Agenciju FENA upit u vezi s najavljenim potpisivanjem protokola o saradnji tužilaštava Bosne i Hercegovine i Srbije u progonu počinilaca ratnih zločina, Kandić je ocijenila da je to korak u pravom smjeru, budući  da je osiguranje dokaza u procesuiranju ratnih zločina veoma mukotrpan posao.
 
- Mi imamo situaciju da su nam žrtve na jednom, a mogući počinioci na drugom prostoru i zato je važno da postoji saradnja na tom planu - kaže Kandić, navodeći da su, usljed nedostatka spomenutog protokola, vođene brojne "paralelne istrage".
 
Kada je u pitanju sporenje o tome da li počinitelje ratnih zločina treba procesuirati u zemlji gdje je zločin počinjen ili u zemlji gdje imaju prebivalište, Kandić je mišljenja da je za svako društvo važno da oni budu procesuirani u državama čiji su državljani.
 
- Ako hoćemo neke rezultate krivične pravde, oni se najviše dobivaju ako svaka država procesuira svoje državljane koji su počinili ratne zločine - navodi Kandić uz opasku da će svaka država lako procesuirati državljane druge države, ali i da je najteže natjerati je da procesuira svoje generale.
 
Zaključila je da, ukoliko se to postigne, postoje i pretpostavke za prihvatanje odgovornosti za prošlost.   
 
Protokol o saradnji tužilaštava Srbije i Bosne i Hercegovine u progonu počinilaca ratnih zločina nedavno je parafiran i u toku su aktivnosti u vezi s dogovorom o datumu i mjestu za njegovo potpisivanje. 
 
Protokolom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, predviđeni su modaliteti razmjene dokaza i informacija u predmetima ratnih zločina. 
 
Suđenja za ratne zločine u skladu s tim protokolom, vodit će se u zemlji gdje osumnjičeni, odnosno optuženi, ima prebivalište, što podrazumijeva rješavanje problema nedostupnosti velikog broja optuženih za ratne zločine, a s obzirom na to da nema izručenja među zemljama u regionu.
 
Ranije je glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio  za Agenciju FENA da  potpisivanje protokola između državnog tužioca BiH i tužioca za ratne zločine Republike Srbije kasni već godinu dana. 
 
-  Vlasti, pogotovo u BiH, i nadalje se suočavaju s poteškoćama u gonjenju ratnih zločina te rješavanju velikog broja neprocesuiranih predmeta - kazao je Brammertz. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije