Najskuplji put u Hrvatskoj od danas u prometu, gradila ga ugledna kompanija iz Bosne i Hercegovine

0
Radiosarajevo.ba
Najskuplji put u Hrvatskoj od danas u prometu, gradila ga ugledna kompanija iz Bosne i Hercegovine
Foto: Printscreen / Euroasfalt je gradio cestu u Hrvatskoj

Najskuplja cesta u Hrvatskoj, kako je nazvana već od samog početka gradnje, prije tri godine, otvorena je za promet vozila.

Svečanosti otvorenja na čvoru Škurinje prisustvoval isu hrvatski premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Iz Hrvatskih cesta potvrđeno da je završen tehnički pregled ceste duge svega tri kilometra i vrijedne 60 miliona eura (120 miliona KM), kao i da je za cestu izdana upotrebna dozvola.

Vojin Mijatović: 'Rezolucija o genocidu je civilizacijska potreba. Nešto se ozbiljno iza brda valja'

Vojin Mijatović: 'Rezolucija o genocidu je civilizacijska potreba. Nešto se ozbiljno iza brda valja'

Time su zadovoljeni svi preduslovi da ova prometnica koja povezuje kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali (u Rijeci) i čvor Škurinje na riječkoj zaobilaznici, bude danas puštena u promet.

Na trasi ceste D403 koju je gradio konzorcij firmi GP Krk, Kolektor CPG iz Slovenije i Euroasfalt iz Bosne i Hercegovine, izgrađen je niz vrlo zahtjevnih cestovnih objekata, pri čemu gotovo čitava, niti tri kilometra duga cesta, prolazi kroz usjeke, tunel, željeznički podvožnjak ili vijaduktima pa je praktički cijela pod zemljom ili u zraku.

Najzahtjevniji objekt na trasi ceste bio je tunel sa tri trake Podmurvice, dug 1.300 metara, kojim će promet teći dvama trakama uzbrdo, od ulaza s kružnog toka pokraj zgrade Zapadnog trgovačkog centra u smjeru čvora Škurinje, i jednom trakom u obrnutom smjeru.

Paralelno s glavnom cijevi tunela, u sklopu projekta izgrađen je i 850 metara dug evakuacijski tunel, zajedno s više evakuacijskih izlaza na površinu, piše Novi list.

Uprkos svemu, radovi su privedeni samom kraju oko tri mjeseca kasnije od prvobitno najavljivanih rokova za završetak koji su trebali biti krajem juna, odnosno početkom jula ove godine, piše riječki Novi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije