Najrizičniji zatvorenik Kemal Rastoder na slobodi

0
Radiosarajevo.ba
Najrizičniji zatvorenik Kemal Rastoder na slobodi
Foto: Hanza Media / Kemal Rastoder (sredina)

Državljanin Crne Gore Kemal Rastoder, koji se već odavno povezuje s velikim operacijama krijumčarenja droge i kojeg su na zagrebački Županijski sud dovozili specijalci ATJ Lučko u blindiranom vozilu Gurkha, a u zatvoru u Glini bio je zatvorenik visokog rizika, na slobodi je i čeka presudu.

Potvrdio nam je to njegov branitelj, advokat Velimir Došen, rekavši da se on javlja policiji i da je pušten jer mu je istekao maksimalni istražni zatvor, prenosi Jutarnji list.

Prema optužnici hrvatskog USKOK-a, policajac Željko Cigula i nekoliko njegovih kolega davali su uglavnom državljanima Srbije, Crne Gore i BiH, a u zamjenu za mito, podatke o raspisanim potragama MUP-a, Schengenskog informacijskog sistema (SIS) i Interpola te omogućili nezakonit boravak u EU.

Crveni meteoalarm za cijelu Hrvatsku: U gradu na obali pala temperatura za 18 stepeni

Crveni meteoalarm za cijelu Hrvatsku: U gradu na obali pala temperatura za 18 stepeni

Provjeravali su lične podatke više osoba, a naknadno su s njihovim podacima izrađivane putne isprave. Osim toga, optuženi policajci provjeravali su imaju li određene osobe pravne prepreke za prelazak granice, odnosno traži li ih policija i jesu li za njima raspisane potjernice.

Zbog sumnje na povezanost s narkolancima, prema sigurnosnoj procjeni i sam je mogao biti žrtva napada. Protiv njega se vodi više postupaka u više zemalja.

Inače, prema ranijem pisanju medija, Kemal Rastoder je u ljeto 2004. preživio atentat u Budvi kad je eksplodirala bomba podmetnuta pod njegov Mercedes. Tom prilikom je zadobio teške povrede. Njegovo ime spominjalo se i u kontekstu veze s narkobosom Stjepanom Prnjatom, a traže ga crnogorska policija i tajne službe.

Određen pritvor za Edisa Alijija zbog krivičnog djela ubistva

Određen pritvor za Edisa Alijija zbog krivičnog djela ubistva

"Povezuju ga i s grupom koja je iz Južne Amerike organizirala transport veće količine opojne droge kokain u luku Rotterdam i njezin transport do belgijskog grada Arlon, gdje je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Nizozemske i Luksemburga zaplijenjeno ukupno 115 kilograma te droge", izvijestili su mediji.

Rastoderova veza s policajcem Cigulom otkrivena je dešifriranjem SKY ECC komunikacije. Iako je odbrana tražila da se provjeri na koji je način USKOK došao do te komunikacije, odnosno kako se doznalo da se ona nalazi na serverima u Francuskoj i da se radi baš o Ciguli, Rastoderu i ostalim optuženima, sud je taj zahtjev odbio, a Kemal Rastoder je opovrgao sve optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije