Najavljena dva protestna skupa u Skoplju

Radiosarajevo.ba
Najavljena dva protestna skupa u Skoplju


MUP Makedonije budno prati sva događanja na društvenim mrežama povodom najava da će se u petak nakon molitve u džamiji održati protest Albanaca, dok se za subotu dogovara kontraprotest Makedonaca.

Policija do danas nije primila najavu ni za jedan skup, ali kažu da prate pojedine stranice i profile i da već imaju saznanja o određenim pojedincima u vezi sa organizacijom dva protesta.

"Čak i ako ne dobijemo najavu, mi ćemo preduzeti sve neophodne mjere sigurnosti i prije i nakon održavanja protesta", izjavio je glasnogovornik makedonskog MUP-a Ivo Kotevski, prenio je Tanjug.

Poslije incidenata koji su se dogodili prošlog petka i subote, policija je rasporedila pripadnike oko Bit Pazara koji je granica gdje počinje općina Čair, koja je pretežno naseljena albanskim stanovništvom, ali i ispred skoro svih srednjih škola kako bi se spriječili eventualni incidenti.

Mjere predostrožnosti su preduzete i poslije nekoliko incidenta koji su se proteklih dana dogodili u autobusima javnog prevoza i na autobusnim stajalištima, uglavnom oko Bit Pazara, a u kojima je bilo petoro povrijeđenih.

Pored toga, dva autobusa su bila kamenovana.

"U određenim slučajevima imamo saznanja o sudionicima, ali još se radi na rasvjetljavanju incidenata", rekao je Kotevski.

U srijedu se oglasila i Islamska vjerska zajednica koja je zatražila prestanak nasilje, te je zatražila od političkih stranaka da u vrijeme predizborne kampanje ne zloupotrebljavaju djecu, kao ni međureligijske i međuetničke odnose.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije