Nadan Vidošević izašao iz zatvora Remetinac

Radiosarajevo.ba
Nadan Vidošević izašao iz zatvora Remetinac

Nakon što je prije pet mjeseci uhapšen u akciji "Remorker", danas je iz zatvora u Remetincu oslobođen bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK), Nadan Vidošević.

Vidošević je iz zatvora pušten oko 13 sati, a ispred vrata kaznionice dočekao ga je advokat Dražen Delač. Izazeći iz zatvorskog kruga Vidošević je kazao da je sretan i uzbuđen te da jedva čeka vidjeti porodicu i prijatelje, javlja Fena.

Kazao je da mu je teško reći kako se nakon pet mjeseci osjeća na slobodi, ali da mu je u svakom slučaju drago. Nije želio komentirati optužbe protiv njega ističući da je sud jedino mjesto gdje se može braniti čast i ugled.    

Umjetnine 'nisu grijeh' 

Odgovarajući na novinarska pitanja Vidošević je kazao da je uvjeren kako će moći dokazati porijeklo svoje imovine. "To sam jedino siguran da mogu, a ovo sve drugo pustimo. Zar mislite da ijedan pojedinac može zaustaviti lavinu pokrenutu putem medija. Jedino se na sudu mogu iznositi svoji argumenti", rekao je Vidošević.    

Za vrijedne umjetnine te stare knjige za koje se tokom istrage otkrilo da su u njegovu vlasništvu Vidošević je kazao da "nisu grijeh". "To sve što mi govorite nije grijeh, za to bi mi morali reći hvala", dodao je Vidošević.   

"Kada se nađete na dnu otkrijete neke divne nove ljude koje niste poznavali. Koristim priliku pozdraviti ljude u Remetincu s jedne i s druge strane brave jer sam s njima proveo neke lijepe trenutke", poručio je Vidošević dodajući da se u zatvoru nije uspio sastati s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, također zatvorenim zbog korupcije.    

Sutkinja jučer nije prihvatila prijedlog Uskoka da se Vidoševiću istražni zatvor produži za još dva mjeseca, ističući da novi svjedoci koje je Uskok predložio u proširenju istrage nisu odlučni da bi na bilo koji način utjecali na postupak.

Nekadašnjeg dugogodišnjeg čelnika HGK-a Uskok tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja 30-ak miliona kuna iz te ustanove.   

Pranje novca

U posljednjem proširenju istrage poduzetnika, za kojega se nakon hapšenja doznalo da je i najveći hrvatski kolekcionar umjetnina, tereti se da je Komoru, upravo nabavljajući slike, oštetio za još 265.000 kuna. Prema pisanju medija, Vidošević je osumnjičen i da je oštetio kompaniju "Kraš" koja mu je za imanje u Gorskom kotaru nabavila bager vrijedan više od 230.000 kuna.   

Akcija "Remorker" pokrenuta je nakon što je Igor Premilovac priznao da je preko njegove češke tvrtke "Remorker", u dogovoru sa Zdenkom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini "opranog" vraćao u Hrvatsku.     

Vidoševića je s cijelim slučajem povezao Komerički, dok Peternel po tvrdnjama svoje odbrane nikada nije svjedočila protiv bivšeg šefa. Izvlačenje milionskih iznosa iz HGK jedan je od krakova afere "Remorker" dok drugi krak seže u Hrvatske autoceste, koje su se također našle pod Uskokovim istragom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije