Nacionalistički pokret 'Obraz' ustavno zabranjen

Radiosarajevo.ba
Nacionalistički pokret 'Obraz' ustavno zabranjen


Ultradesničarska, nacionalističko-fašistička organizacija Obraz zabranjena je danas odlukom Ustavnog suda Srbije, javlja B92.

Zabranu djelovanja udruženja "Otačestveni pokret Obraz" od Ustavnog suda Srbije tražilo je Republičko javno tužilaštvo, a od tog zahtjeva do prve javne rasprave prošlo je dvije godine.

Obraz je udruženje koje se isticalo veličanjem osuđenih ratnih zločinaca i osumnjičenika za ratne zločine. Također, okarakterisani su kao vodeći raspirivači mržnje i nasilja tokom neuspjele Parade ponosa 2009. u Beogradu.

Upravo zbog toga je vođa Obraza Mladen Obradović u martu ove godine osuđen na deset mjeseci zatvora zbog širenja mržnje.

Tužilaštvo je također tražilo i da se "Obraz" briše iz registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti "Obraza" smatraju nelegalnim da bi se sprječilo da aktivisti "Obraza" zaobiđu presudu o zabrani i registruju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem i tako uspostave kontinuitet sa "Obrazom".

U Ustavnom sudu Srbije o zabrani "Obraza“, nakon javne rasprave, koja je održana u decembru 2011. održana su još tri ročišta na kojima se vijećalo o argumentima za zabranu i protiv nje.

MUP Srbije je 2005. godine "Obraz" označio kao klerofašističku organizaciju. Podsetimo, prije "Obraza", Ustavni sud Srbije je prošle godine u junu donio odluku o zabrani djelovanja takođe ultra- desničarske organizacije "Nacionalni stroj".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije