Nacional: Sanader osniva političku stranku

Radiosarajevo.ba
Nacional: Sanader osniva političku stranku
Sanader: Iznenadno napustio premijersko mjesto (Foto: Reuters)

Kontroverzni bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader pojačao je posljednjih sedmica kontakte sa stranim i hrvatskim političkim saveznicima, a pokazuje i sve veće zanimanje za osnivanje političke stranke, piše hrvatski sedmični „Nacional“.

Ta stranka bi, prema pisanju ovog lista, uključivala Sanaderove saradnike iz političkog i poslovnog svijeta, a treba podsjetiti da su mnogi od njih ili osumnjičeni ili optuženi u mnogim korupcijskim aferama.

Sanader je uvjeren da aktuelna premijerka i predsjednik HDZ-a Jadranka Kosor neće uspjeti riješiti nagomilane probleme, te da bitan pomak neće napraviti ni SDP-ova koalicija, zbog čega će građanima ponuditi alternativu, prenosi Srna.

Sanader se, navodno, okružio skupinom mlađih "nepotrošenih" ljudi, a u stalnim kontaktima je i sa starim saradnicima iz HDZ-a kao što su Luka Bebić, Marijo Zubović te Bianca Matković.

Bivši premijer je prethodnih sedmica bio u inostranstvu, jer je želio provjeriti stajalište međunarodne zajednice o svom političkom povratku, a kontaktirao je visokopozicionirane funkcionere u njemačkoj i američkoj administraciji, te tijelima Evropske unije, koji su ga, navodno, odbili, piše „Nacional“.

Sanader je u svojoj "povratničkoj" turneji tražio i razgovore sa nekadašnjim američkim državnim sekretarom Madelaine Allbright i njemačkom poslanicom u Evropskom parlamentu Doris Pack, ali obje su ga odbile.

Sanader prognozira da će Vlada Jadranke Kosor propasti do kraja ove ili na parlamentarnim izborima 2011. godine, a upravo naredne godine mnogi očekuju priključenje Hrvatske Evropskoj uniji.

List piše da Sanader šansu za svoj povratak u politiku vidi, najvjerovatnije, kroz novu stranku, ali nije nemoguće i da se, nakon što Jadranka Kosor izgubi parlamentarne izbore, pokuša vratiti na čelo HDZ-a.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije