Načelnici opština na sjeveru Kosova podnijeli ostavke

Radiosarajevo.ba
Načelnici opština na sjeveru Kosova podnijeli ostavke
Foto: Arhiv / Kosovska Mitrovica: Zaoštravanje krize

Gradonačelnici četiri opštine sa sjevera Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, danas su podnijeli ostavke na te funkcije, zbog uvođenja taksi od 100 posto na robu iz Srbije, saopćeno je nakon današnje vanredne sjednice Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica, javlja Anadolu Agency (AA).

Ostavke su podnijeli gradončelenik Sjeverne Mitrovica Goran Rakić, predsjednik opštine Leposavić Zoran Todić, predsjednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović, predsjednik opštine Zvečan Vučina Janković.

Dejan Gurešić, predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica izjavio je novinarima da organi kosovske administracije na sjeveru Kosova više ne postoje.

“Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom, albanskom sistemu, na sjeveru Kosova, obustavlja se. Organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati i lokalne skupštinske se neće sastajati. Ova odluka je konačna i ostat će na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mjera Prištine”, kazao je Gurešić.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić je na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica izjavio da podnosi ostavku zbog “kontinuirane institucionalne represije koju sprovode kosovske institucije iz Prištine i ugrožavanja ljudskih prava srpskog naroda”.

Također, kazao je da ostavku podnosi zbog uvođenja anticivilizacijskih, protiv pravnih taksi 100 posto, kojom se blokira normalno snabdjevanje i distribucija robe iz Srbije.

“Time nam je ugroženo pravo na život, liječenje, javno informisanje, ostanak i opstanak na svojim ognjištima, a koji izazivaju humanitarnu krizu širokih razmjera”, kazao je Rakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije