Na suđenjima u Srbiji nema žena svjedoka ratnih zločina

Radiosarajevo.ba
Na suđenjima u Srbiji nema žena svjedoka ratnih  zločina

Od prvog procesuiranja ratnih zločinaca u Tužilaštvu Srbije do danas nijedna žena žrtva rata nije svjedočila u predmetima ratnih zločina koji se vode u Srbiji, navedeno je danas u saopćenju Udruženja "Žena - žrtva rata", prenosi Fena.

Ovo udruženje je od osnivanja Suda i Tužilaštva BiH - Odjela za ratni zločin, putem protokola dostavljalo prikupljene izjave žrtava i svjedoka očevidaca o izvršenom ratnom zločinu na području BiH, a posebno o zločinima seksualnog zlostavljanja i silovanja.

"Tužilaštva BiH i Srbije nemaju međusobnu komunikaciju i razmjenu podataka o ratnom zločinu te tražimo od glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barašina da hitno pregleda sve izjave koje smo dostavili Tužilaštvu BiH, a posebno izjave vezane za Zvornik, kako bi stupili u kontakt sa žrtvama i svjedocima", navodi se u saopćenju.

Posebno su se osvrnuli na predmet Brano Grujić i drugi i uhapšenog Darku Jankovića zvanog "Pufta" koji su učestvovali u ubijanju, silovanju, premlaćivanju, pljačkanju i etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva, a posebno bošnjačkog na području općine Zvornik.

"Žrtve i svjedoci su spremni svjedočiti i gledati se licem u lice, ali ih niko nije kontaktirao, pa smatramo da izjave za seksualno zlostavljanje i silovanje su "skrivene". Zbog nesaradnje s Tužilaštvom Srbije žrtve su uskraćene za pravdu i istinu", kaže se u saopćenju.

Isti zahtjev Udruženje je uputilo i Tužilaštvu Srbije - Odjel za ratni zločin.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije