Na sjemenište u Splitu bačena dimna bomba

Radiosarajevo.ba
Na sjemenište u Splitu bačena dimna bomba

Nepoznata osoba bacila je danas dimnu bombu u predvorje Nadbiskupskog sjemeništa i Nadbiskupije klasične gimnazije u Splitu, javili su hrvatski mediji.

Direktor sjemeništa Mladen Parlov izjavio je da je dimna bomba kućne izrade izazvala "manju materijalnu štetu i veliku nelagodu". Nadzorne kamere pokazale su da je počinilac mlađa osoba koja je imala kapuljačom prekriveno lice.

Parlov smatra da je napad vjerovatno povezan s aktuelnom polemikom o zdravstvenom odgoju u osnovnim i srednjim školama što "u pojedinim medijima prerasta u pravu kršćanofobiju i izlive mržnje protiv Katoličke crkve", piše u njegovom saopštenju.

Hrvatska: Rat crkve i boraca za sekularno društvo

Parlov je upitao "da li su na redu prave bombe i ubijanja sveštenika, redovnika i redovnica, kao što je to bilo nakon 1945".

Predstavnici vlasti i Katoličke crkve u Hrvatskoj već duže vrijeme vode oštru polemiku o uvođenju zdravstvenog vaspitanja, koje uključuje i učenje o seksualnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije