Na protestima u Ljubljani 20.000 ljudi

Radiosarajevo.ba
Na protestima u Ljubljani 20.000 ljudi
/ Foto: Siol.net

Na Kongresnom trgu u Ljubljani danas se održava treći Sveslovenski ustanak.

Nezadovoljni Ljubljančani koji već sedmicama protestuju protiv korumpirane političke elite počeli su se okupljati oko 15 sati, a prema podacima policije, oko 18 sati je na trgu okupljenih bilo oko 20.000. Slovenački mediji javljaju da je vrhunac protesta bio oko 18 sati, budući da neki demonstranti već odlaze sa Kongresnog trga.

Protest se zasad odvija mirno, a sami demonstranti su policajcima predali osobu koja je bacala pirotehnička sredstva.

Demonstranti su u povorci išli noseći transparente sa natpisima: "Niko nas ne predstavlja, parlament nećemo, ulicu ne damo", "Znanje je moć", "Radnici svih zemalja ujedinimo se", "Došlo je vrijeme kada rodoljub mora braniti svoju domovinu", "Nismo ljevičari, nismo desničari - mi smo građani Slovenije", a kao i ranije čuli su se zahtjevi za ostavke premijera Janeza Janše i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

U masi se moglo vidjeti i mnoštvo zastava sa stisnutom pesnicom, simbolom otpora.

Kolona se zaustavila i pred Bankom Slovenije, a pred parlamentom na Trgu republike, ograđenim zaštitnim ogradama i policijom, čuli su se uzvici protiv "pokvarenih bankara". Demonstranti su na zgradu Banke Slovenije nalijepili letke "Naša svojina".

Uporedo je nastavljen Protestival kulturnih radnika koji su se pridružili Trećem sveslovenačkom ustanku sa prepoznatljivim maskama.  

Ranije danas održan je skup koji je organizovala desničarska grupa Skupština za republiku, na kome je izražena podrška Janezu Janši u prisustvu njegove supruge i više slovenačkih državnih zvaničnika i članova Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS). Prema navodima organizatora, na tom skupu danas se okupilo oko 12.000 ljudi, dok slovenačka policija procjenjuje da ih je bilo oko 9.000.    

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije