Na Kosovu vanredno zbog stanja u energetskom sektoru: Trajat će najviše 60 dana

1
Radiosarajevo.ba
Na Kosovu vanredno zbog stanja u energetskom sektoru: Trajat će najviše 60 dana
Foto: Info.ks / Artane Rizvanolli, ministrica energetike Kosova

U višednevnom pokušaju da uvedu vanredno stanje u energetskom sektoru, Vlada Kosova odnosno Skupština konačno je danas uspjela u tome.

Sa 57 glasova za, 17 uzdržanih i nijednim protiv odluka je usvojena.

Kako javljaju elektronski mediji sa Kosova, restrikcije električne energije sada će postati legalne i mogu da se sprovode u narednih 60 dana.

Nova tragedija u BiH: Ubijen muškarac, napadač se predao

Nova tragedija u BiH: Ubijen muškarac, napadač se predao

"Hitne mjere važit će najduže 60 dana, a uključuju uvođenje ograničenja u snabdjevanju potrošača energijom i nametanje posebnih obaveza energetskim preduzećima", navodi se u odluci.

Skupština može i da ih produži i za drugi period od 30 dana.

"Odlukom je predviđeno formiranje Hitne tehničke komisije radi utvrđivanja i dostavljanja preporuka ministru privrede. Ovaj Odbor ima zadatak da preporuči sprovođenje mjera za rješavanje negativnih efekata ekonomske krize. Nakon preporuka, Ministarstvo bi trebalo da objavi obavezne restriktivne mjere", prenose mediji s Kosova.

Kosovo se trenutno suočava sa energetskom krizom, koju je već više funkcionera predstavilo kao „najveću sa kojom se Kosovo suočilo još od kraja rata“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije