Na jugu Srbije otkrivena masovna grobnica

Radiosarajevo.ba
Na jugu Srbije otkrivena masovna grobnica
Ekshumacija iz masovne grobnice u Gnjilanu, 2009. (Foto: EPA)

U Raškoj, općini na jugu Srbije koja graniči s Kosovom, pronađena je nova masovna grobnica sa oko 250 tijela Albanaca ubijenih krajem 90-ih godina, rekao je zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, prenosi agencija Fonet.

„Zahvaljujući saradnji s EULEX-om, prema našim informacijama, imamo grobnicu u predjelu Raške, sa oko 250 tijela. Prije dvije godine se tražila ta grobnica, međutim, u tom trenutku ona nije pronađena. Sada mislimo da imamo pravu lokaciju i učinit ćemo sve da što prije dođe do tehničke realizacije, da se ta tijela izvade i da se, uz regularnu proceduru, predaju rodbinama“, kaže Vekarić.

On također kaže da ovo otkriće u Raškoj nije u vezi sa nedavnom zajedničkom akcijom Beograda i Prištine u istraživanju moguće grobnice u Medveđi.

„Pošto imamo zaista dobru komunikaciju sa EULEX-om, sve ono što naše kolege prema njihovim informacijama prikupe, mi ćemo svakako ovdje provjeriti. To je nešto za šta se zalaže Tužilaštvo za ratne zločine", rekao je Vekarić, prenosi B92.

Pronalazak grobnice u Raškoj uslijedilo je tek desetak dana pošto su u Medveđi, opštini koja se graniči sa Kosovom, predstavnici Komisija za nestala lica Kosova i Srbije su zajedno sa predstavnicima lokalne vlasti otišli na mjesto koje je albanska strana locirala kao moguću lokaciju masovne grobnice kosovskih Albanaca.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije