Na cijelom Kosovu minuta šutnje: Suosjećamo s bolom bošnjačkog naroda

Anadolija
Na cijelom Kosovu minuta šutnje: Suosjećamo s bolom bošnjačkog naroda
Foto: Anadolija / Kosovo danas

Civilni sektor na Kosovu danas organizuje obilježavanje 25 godina od genocida u Srebrenici, a kosovski zvaničnici su poslali poruke podrške bošnjačkom narodu i Bosni i Hercegovini. 

Premijer Kosova Avdullah Hoti je izjavio da se genocid u Srebrenici nikada ne može zaboraviti te je u ime Vlade Kosova i u znak počasti žrtavama zatražio da se na cijelom Kosovu u 13 sati održi minut tišine.

Tom pozivu su se odazvali i prisutni građani u Bošnjačkom kulturno-informativnom centru u Prištini, gde je uživo prenošena komemorativna sjednica iz Potočara.

Bošnjački kulturno-informativni centar, zajedno s Fondom za humanitarno pravo Kosovo i Inicijativom mladih za ljudska prava organizovao je obilježavanje 25. godišnjice srebreničkog genocida.

Tarik Musić, menadžer Bošnjačkog kulturno-informativnog centra u izjavi za AA kaže da će danas biti održana i videokonferencija u kojoj će učestvovati akademik Ferid Muhić, a vodiće je Bekim Blakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo.

"Te dvije organizacije i mi hteli smo da organizujemo tri različita događaja pa smo se okupili svi zajedno na jednom mjestu da se što bolje to proprati. Dobili smo i materijale iz SENSE Centra sa sjedištem u Puli, s njima sarađujemo, a oni organizuju s više od 15 nevladinih organizacija na čitavom Balkanu", kaže Musić.

Musić ističe da Albanci suosjećaju s bolom bošnjačkog naroda.

"Pred 20 godina i ovdje je bilo dosta masakara i žrtava i to svi dobro znamo, tako da imamo tu neku zajedničku historiju od zajedničkog režima koju smo preživjeli", kaže Musić.

Među prisutnima je bio i Dženan Bačevac, stanovnik Prištine. On ističe da se na Kosovu mnogo zna o genocidu u Srebrenici.

"Danas je 25 godina od genocida u Srebrenici. Prije deset godina ja sam bio u Srebrenici, u Potočarima, s ocem i rođacima iz Novog Pazara i uspomene su itekako svježe. Mislim da taj dan nikad neću zaboraviti", kaže Bačevac.

Fond za humanitarno pravo na Kosovu, Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu i Bošnjački kulturno-informativni centar u Prištini pridružili su se SENSE Centru za tranzicijsku pravdu i organizacijama civilnog sektora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore u kampanji obiljžavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Cilj kampanje je prevencija sistematskog negiranja ratnih zločina počinjenih u Srebrenici i sjećanje na žrtve genocida Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije