Na Biokovu se pojavila nova vrsta zmije: Pazite se jer se kriju u niskom rastinju

Radiosarajevo.ba
Na Biokovu se pojavila nova vrsta zmije: Pazite se jer se kriju u niskom rastinju
Foto: Profimedia / Ilustracija
Lijepo vrijeme u oktobru na aktivnost je potaklo i zmije na Biokovu u Htvatskoj, a u društvu poznatih primjeraka pojavio se i jedan novi...

Da ljubitelji prirode moraju biti jako oprezni što se tiče zmija, opće je poznato, a tome doprinosi i netipično lijepo vrijeme za oktobar jer su zmije i dalje aktivne. No, na jednu novu pojavu upozorio je poznati ljubitelj Biokova Ivica Buljubašić iz Zagvozda.

"Veliki je broj poskoka, to moram naglasiti, jer sam ih osobno vidio ponajviše u grmovima divljega šipka, u niskom raslinju, ali i na stablima. Ono što mi je prije par dana rekao mladi bračni par, te mi kao dokaz poslao i fotografiju, je jedna nova vrsta zmije. Ima sve vanjske karakteristike poskoka, osim onoga poznatog roščića na glavi, ali je zato poprilično velika, sigurno nešto duža od 1 metar i 15 centimetara.

Proučavajući literaturu došao sam do saznanja da upravo takva vrsta obitava na jednom grčkom otoku. Ipak bih to ispitivanje prepustio struci. No, ono što želim istaknuti je upozoriti ljubitelje prirode, a posebno berače divljega šipka i ljekovitih trava, da budu vrlo oprezni, jer vjerujte, poskoka sam susreo i na visini većoj od 1600 metara, što je također nesvakidašnja pojava', zaključio je za Slobodnu Dalmaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije