Muškarac 26 godina primao invalidsku penziju: Otkrilo se da nije nikad bio ranjen

3
Radiosarajevo.ba
Muškarac 26 godina primao invalidsku penziju: Otkrilo se da nije nikad bio ranjen
Foto: DW / Ilustracija / ( Na slici nije prikazan čovjek iz teksta)

Općinsko državno tužilaštvo u Koprivnici je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv muškarca (50) kojeg se tereti da je lagao da je ranjen u ratu kako bi dobio invalidsku penziju.

Tužilaštvo tvrdi da je 50-godišnjak 1996. godine podnio zahtjev za ostvarivanje prava na invalidsku penziju i dobio nalaze i potvrde prema kojima mu je kao hrvatskom borcu utvrđena invalidnost zbog ranjavanja u ratu.

Međutim, ODO tvrdi da to nije bila istina jer optuženi muškarac u ratu nije zadobio nikakve povrede i uopće nema invalidnost uzrokovanu tjelesnim povredama, piše Index.hr.

Škole u KS dobile više od 1.700.000 KM: Evo na šta će biti utrošen novac

Škole u KS dobile više od 1.700.000 KM: Evo na šta će biti utrošen novac

Isplaćeno mu više od 1.750.000 kuna ( više od 450.000 KM).

Tereti ga se da je time neistinito prikazao kako ispunjava sve uslove za ostvarivanje prava na invalidsku penziju, u što su mu službene osobe fonda povjerovale i utvrdile mu invalidnost kao posljedicu ranjavanja u ratu.

Na temelju toga je doneseno rješenje kojim mu je priznato pravo na invalidsku penziju zbog opće nesposobnosti za rad, koja mu je isplaćivana do januara 2022. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije