MUP zakazuje Paradu ponosa

Radiosarajevo.ba
MUP zakazuje Paradu ponosa

Ovogodišnja Parada ponosa, koja bi trebalo da bude održana u septembru, po svemu sudeći, koncepcijski će biti veoma slična prošlogodišnjoj budući da se u međuvremenu odnos prema LGBT populaciji u Srbiji nije mnogo izmjenio. Pripreme su u toku, a finalni datum će odrediti policija nakon bezbjedonosnih procjena.

Prema istraživanju koje je sprovela LGBT organizacija u Srbiji samo oko 30 odsto građana smatra da homoseksualci treba da budu ravnopravni sa ostalim građanima.

Zbog toga veliki kamion sa ozvučenjem i gomile razigranih ljudi koji obično prate parade ponosa u evropskim metropolama sigurno neće uskoro biti prizori koji će se moći vidjeti na ulicama Srbije. Sva je prilika da će i ovogodišnju šetnju, uz skroman uvodni program, obezbjeđivati veliki broj pripadnika policije.

U Upravi za ljudska i manjinska prava Ministarstva za državnu upravu pak očekuju da su se, kada su konzervativne organizacije i pojedinci u pitanju, tenzije malo smirile i da nećemo ponovo gledati nemile scene obračuna sa policijom koje su obilježile prošlogodišnju paradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije