Mrtvaci iz BiH opet glasaju u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Mrtvaci iz BiH opet glasaju u Hrvatskoj


Mrtvi iz BiH će i ovaj put glasati na izborima u Republici Hrvatskoj, zato što Državno izborno povjerenstvo Hrvatske nikako ne uspijeva da sa bosanskohercegovačkim vlastima riješi probleme biračkih spiskova za dijasporu.

Ne postoji mehanizam kojim bi bh. vlasti obavijestile kolege u Hrvatskoj da je određeni državljanin i BiH i Hrvatske, koji ima pravo glasa na hrvatskim izborima, preminuo, kako bi ga se uklonilo sa biračkog spiska.

Profesor ustavnog prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Robert Podolnjak kaže da bi se to pitanje trebalo riješiti međudržavnim sporazumom s nekim bosanskohercegovačkim ministarstvom koje raspolaže informacijama o dvojnom državljanstvu građana te zemlje, prenosi T-portal.

„Jer kad netko premine u BiH, onda neko državno tijelo treba utvrditi da je osoba imala dvojno državljanstvo i proslijediti Hrvatskoj tu informaciju“, rekao je Podolnjak.

Do parlamentarnih izbora 2007. godine znalo se događati dvostruko glasovanje - da osoba ujutro glasa u Mostaru, a popodne u Splitu.

Da li će mrtvac koji službeno nije zaveden kao mrtav glasati ili ne, zavisi od lokalnih biračkih odbora i predstavnika partija.

U Hrvatskoj se održavaju parlamentarni izbori 4. decembra ove godine, a svi politički subjekti uvijek polažu puno u glasače iz Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije