Godinama gledao nasilje: Mladić na spavanju ubio oca nasilnika

0
Radiosarajevo.ba
Godinama gledao nasilje: Mladić na spavanju ubio oca nasilnika
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Hrvatska policija / Ilustracija

Hrvatsku javnost je, prije nekoliko dana, ponovo šokirao još jedan slučaj nasilja. Naime, dvadesetogodišnji mladić tvrdio je da je oca pronašao mrtvog, ali je na kraju priznao policiji da ga je on ubio te im predao oružje.

S nekoliko snažnih udaraca sjekirom u glavu, Igor V. (20) iz Rapaina Klanca kraj mjesta Brinja, oko 4 sata u noći na četvrtak, ubio je na spavanju svog oca Nikolu (52), u prizemlju njihove kuće, piše Jutarnji list.

Zločin nije počinjen u afektu, već je pomno planiran i pripremljen. Sin - ubica pokušao je nakon hladnog čina prikriti zlodjelo, inscenirajući provalu te je policiji prijavio nepoznate počinitelje kojima je pokušao prišiti netom počinjenu strahotu.

Planiran zločin

Već nakon prvog razgovora s njim i nakon nekoliko uočenih detalja na mjestu ubistva, policija je, međutim, posumnjala u njegovu priču.

Istog dana u popodnevnim satima mladić se slomio i priznao zločin, te istražiteljima predao sjekiru kojom je zatukao oca. Odmah je i ostao u policijskim prostorijama, gdje je prenoćio, te je u petak u 15 sati prebačen na nadležno Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Karlovcu, a potom je obavljen i istražni razgovor sa sudijom nadležnim za istragu.

Kako su kasnije poručili iz Županijskoga državnog odvjetništva, Igora V. će teretiti za kazneno djelo teškog ubistva jer je oca Nikolu V. ubio na podmukao i okrutan način na spavanju, zbog čega mu prijeti dugogodišnja zatvorska kazna.

"Postoji osnovana sumnja da je 20-godišnji osumnjičenik 8. jula 2021. u porodičnoj kući u mjestu Rapain Klanac, s ciljem da usmrti svog 52-godišnjeg oca, alatom mu zadao udarce u glavu dok je ovaj spavao i time mu nanio ozljede od kojih je otac preminuo na mjestu događaja - poručili su iz ŽDO u Karlovcu za Jutarnji list.

Branio se šutnjom

Tužiteljstvo je sudiji nadležnom za istrage Županijskog suda u Karlovcu, nakon ispitivanja, podnijelo prijedlog za određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora 20-godišnjem osumnjičeniku, a on je zahtjev prihvatio. Igor V. se, prenosi Jutarnji list, branio šutnjom.

U razgovoru s tri člana porodice koje žive u okolini te rodbinom, novinari Jutarnjeg lista saznali su, kako tvrde, mračne i strašne detalje porodice u kojoj su, uz oca i supruga, brutalnog obiteljskog zlostavljača, odrastali Igor i njegove dvije sestre, a nasilje je godinama trpjela i majka.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Svađe su bile svakodnevica, batine su ih često pratile. Te okolnosti vjerovatno su bile glavni razlog zašto je vrijedni mladić postao - ubojica.

Kako bi komšije ilustrirale koliko je Nikola bio zao prema svojoj ženi, rekli su novinarima Jutarnjeg lista da ju je jednom prilikom ubacio u bačvu u kojoj se drži kom za pečenje rakije, i tako je držao zatvorenom. Jadna žena bila je bez primanja, osuđena na njegovu milostinju te se mučila radeći u polju da prehrani djecu, dok se on uglavnom bavio švercom i maltretiranjem ukućana. Prije oko godinu i po smogla je snage i otišla na rad u Njemačku. Starija kći otišla je živjeti u Senj, a s ocem su ostali Igor i njegova malodobna sestrica.

Porodično nasilje

Odlaskom supruge i starije kćeri, otac se okomio na Igora, koji je zapravo sam držao njihovo imanje, radio sve poljoprivredne poslove, te još zarađivao radeći teške fizičke poslove u obližnjoj pilani. No, tim novcem raspolagao je otac, koji se, kažu ljudi, bavio i mutnim poslovima s nekim čudnim ljudima.

Igor je na kredit kupio Passat a otac mu ga je odmah uzeo i njime se junačio, pa ga "proćerdao". Igor je potom kupio i Golf sedmicu, no za volan je odmah sjeo Nikola.

"Nikola je bio kakav je bio, nije mogao drugačije završiti, ružno je to reći, ali tako je. U kakvoj porodici je odrastao, Igor je bio super dečko", kazali su komšije za Jutarnji list, dodajući da su i sami svjedočili kako policija hvata Nikolu nakon jedne od prijava za porodično nasilje. Svi su znali da slijedi ona neizbježna kap koja prelijeva čašu, ali nitko nije mogao pretpostaviti da će ona biti ovoliko krvava.

Potišten i uznemiren

Igor je, saznaje Jutarnji, s posla iz pilane došao kasno, oko 2 sata u noći na četvrtak, a oko 4 sata uzeo je sjekiru, otišao do oca i s nekoliko jakih udaraca u glavu na mjestu ga usmrtio.

Očito je imao plan sve prikazati kao provalu te izmisliti pljačkaša kojem će prišiti ubojstvo. Sakrio je sjekiru kojom je počinio zlodjelo nedaleko od kuće, u kući je napravio metež, te razbio prozorsko staklo u prizemlju.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

No, prema krhotinama, bilo je vidljivo da je staklo bilo razbijeno prema van, a ne prema unutra, što je istražiteljima kasnije prvo zapelo za oko. Potom je uzeo sestricu za ruke i odveo je do komšije Milana Orlovića. Putem je mobitelom pozvao policiju.

"Rekao je: Neko nam je provalio i ubio oca. Bio je onako malo potišten i uznemiren. Nije plakao. Rekao je da je zvao policiju i čekao je. Malena, jadna, ostala je tu kod nas, dok im nije došla starija sestra i odvela je", rekao je to komšija Milan u izjavi za hrvatski Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije