Mogućnosti poslovanja u 2010: BiH zadnja u regiji

Radiosarajevo.ba
Mogućnosti poslovanja u 2010: BiH zadnja u regiji

Naslovna stranica prošlogodišnjeg izvještaja

Izvještaj pod naslovom „Poslovanje u 2010. godini“ (Doing business in 2010) nedavno je objavila Svjetska banka

U izvještaju se prezentiraju kvantitativni pokazatelji o poslovnim propisima, mogućnostima za pokretanje biznisa i pravima o zaštiti imovine u 183 zemlje širom svijeta. Među njima, Bosna i Hercegovina je na veoma niskom 116 mjestu, kao zadnja zemlja u regiji Jugoistočne Evrope.

Izvještaj Svjetske banke obuhvaća deset aspekata vođenja poslova: pokretanje biznisa, dobivanje građevinske dozvole, upošljavanje, registriranje imovine, dobivanje kredita, zaštitu investicija, plaćanje poreza, međunarodnu trgovina, ugovore i zatvaranje biznisa. Pokazatelji iz ove studije korišteni su za analiziranje ekonomskih rezultata te za ustanovljavanje koje su reforme bile uspješne, gdje i zašto? Ovaj izvještaj koristi se kao bitan vodič za buduća poslovna ulaganja širom svijeta, a monitoring se sprovodio od juna 2008 do maja 2009.

U ukupnom zbiru ocjena, ispred Bosne i Hercegovine na listi se nalaze sve države bivše Jugoslavije, uključujući i Kosovo. Od ukupno 27 zemalja Istočne Evrope i Središnje Azije - Bosna i Hercegovina zauzima 23. mjesto, a iza nje su Ruska federacija, Ukrajina, Uzbekistan i Tadjikistan.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Makedonija koja je na 32 mjestu u ukupnom poretku, odnosno na 5. mjestu u regiji Jugoistočne Evrope i Centralne Azije.

Slovenija je na 53 mjestu ukupno, odnosno na 11 mjestu u regiji, a slijedi Crna Gora, koja je na 71. mjestu ukupno, odnosno na 15. mjestu u regiji. Srbija je na 19, Hrvatska na 21. a Kosovo na 22. mjestu u široj regiji.

Da bi se u Bosni i Hercegovini pokrenuo biznis, potrebno je u prosjeku 60 dana i obaviti 12 procedura, kaže se u ovom izvještaju. Naša zemlja je u ovoj kategoriji rankirana na čak 160 mjestu, što je veoma obeshrabrujuće. Navodi se i to da se za dobijanje građevinske dozvole u našoj zemlji treba čekati u prosjeku 255 dana i obaviti 16 različitih procedura. Najbolje je stanje u Gruziji s 98, a najgore u Rusiji – 704 dana za dobivanje građevinskih dozvola.

U studiji Svjetske banke o poslovanju u svijetu, Bosna i Hercegovina je najviše ocjene dobila po pitanju dobijanja kredita - tu smo na 61. mjestu u svijetu, a na 63 mjestu smo u kategoriji "zatvaranje biznisa".

Vezano: Bosna i Hercegovina ekonomski najnerazvijenija u Evropi

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije